Горещините и горските пожари излагат на риск жизненоважните приходи от туризъм в Южна Европа

...
Гръцкият курортен остров Родос лекува раните си след 11 дни
Коментари Харесай

Гръцкият курортен остров Родос лекува раните си след 11 дни на опустошителни горски пожари

От МАЙКЪЛ ВАРАКЛАС и КЕЛВИН CHAN Associated Press 5 август 2023 г., 2:46 AMG на Гърция.

Същото е и за други средиземноморски дестинации, като Италия и Испания, където туристическият сектор също е засегнат от горещи вълни и горски пожари. Гърция, Италия, Алжир и Тунис заедно загубиха повече от 1350 квадратни километра (520 квадратни мили) от пожари, които засегнаха 120 000 души в края на юли, според оценки на Европейския съюз. А Гърция очаква още по-екстремни горещини през следващите дни.

Кметът на село Вилардесиервос, в част от северозападна Испания, опустошено от пожари миналото лято, каза, че туристите все още са идва.

„Туризмът ще пострада малко през следващите няколко години, (независимо дали) ни харесва или не“, каза Роза Мария Лопес. „По туристическите пътеки няма дървета и е много тъжно да се види. … Но въпреки всичко този район все още е високо ценен от туристите. Ще трябва да се адаптираме.”

Пожари прогониха туристи в силно засегнатите части на Гърция и Италия. На Роудс се наблюдават масови отменени полети и тенденцията е подобна в Сицилия, каза Оливие Понти, вицепрезидент по анализи във ForwardKeys, компания за данни за пътувания с достъп до данни за билети в авиокомпаниите.

Докато пътуването до Гърция като цяло не е засегнато твърде силно, Италия няма такъв късмет. Горските пожари „причиниха забавяне на резервациите за много италиански дестинации, дори места, които не са близо до пожарите“, каза той, като отбеляза спад за Рим през последната седмица на юли.

Дори и без пламъците, летните горещини, засилени от изменението на климата, могат да отблъскват пътниците.

Хотелиерите са разтревожени в крайбрежния курортен град Бенидорм в югоизточна Испания, любим от дълго време на британските и скандинавските туристи.

„Ако горещите вълни се повтарят всяко лято, въздействието върху нашата икономика ще бъде значително“, каза Антонио Майор, председател на хотелската и туристическа асоциация в региона на Валенсия, който включва Бенидорм. „Дейността ни е съсредоточена върху трите летни месеца.“

Това може да означава, че вместо това туристите се насочват на север към скандинавските страни или Обединеното кралство.

„Рекордните температури в европейски страни като Гърция, Италия и Испания не се предвижда да се понижат с навлизането ни в август, така че може да се счита за много по-безопасен вариант да изберете да останете в северна Европа“, каза Тим Хентшел, главен изпълнителен директор на платформата за дигитални резервации HotelPlanner.

Световната метеорологична организация и службата за изменение на климата Коперник на ЕС изчислиха, че юли е най-горещият месец на запис. Топлинните рекорди предвещават предстоящи промени със затоплянето на планетата, казват учените, включително повече наводнения, продължителни горски пожари и екстремни метеорологични явления, които излагат хората на риск.

С това в имайте предвид, базираната в САЩ стартираща компания за климатични технологии Sensible Weather разработва застраховка, която ще компенсира хората, ако екстремните горещини провалят ваканцията им.

Въведено е покритие „гаранция за времето“ за пътуване компании в Обединеното кралство, Франция и САЩ, които плащат на пътуващите, ако продължителен дъжд провали почивката им на плажа или няма сняг за ски пътуване.

Sensible Weather скоро ще добави опция за топлинно покритие „в очакване на следващото лято“, каза основателят Ник Кавано. „Хората ме питат повече за това, защото мислят повече за тези неща.“

Въпреки че хората са различни относно това колко горещо е твърде горещо, „в най-простата версия , ако беше 42 градуса по Целзий (107,6 по Фаренхайт) в продължение на три часа в средата на деня и не можете да излезете и да извършвате дейност, можем да ви върнем малко пари“, каза той.

Роудс очакваше чуждестранните пристигащи да се увеличат с 8%-10% през една страхотна година през 2022 г., когато около 2,6 милиона души долетяха на гръцкия остров, предимно от Великобритания и Германия. Но след пожарите анулираните полети през последната седмица на юли надхвърлиха всички резервации, направени през същата седмица на 2019 г., каза Понти от ForwardKeys.

Манолис Маркопулос, ръководител на хотелиерската асоциация на Родос е оптимист, че възстановяването на пристигащите в части на острова, които не са повредени от пламъци, може да спаси голяма част от прогнозирания тласък на туризма.

„Всеки ден ние виждам повече бизнес“, каза той. „До 8-10 август мисля, че ще се върнем към нормалното си темпо във всички тези курорти“, които представляват около 90% от 220 000 легла на острова.

В повредените райони „някои смели туроператори вече са решили да доведат клиенти от предстоящия уикенд", каза Маркопулос. „Тези райони имат по-дълъг път, преди да се върнат към нормалното – но те не са дори 10% от общия капацитет (на острова.“)

Нови резервации за бъдещето пътуванията до Родос наистина претърпяха удар, спадайки със 76% през седмицата на 17 юли, когато започнаха пожарите, спрямо предходната седмица. За Гърция като цяло те се сринаха с 10%, каза Понти.

Въпреки че някои големи британски оператори за кратко отмениха всички полети и празници на Родос, предлагайки възстановяване на суми на хора, които биха резервирани за засегнати от пожари райони — други нискобюджетни авиокомпании продължават да предлагат места и отчитат нормални цифри за пътувания, каза Hentschel от HotelPlanner.

В Германия водещият туристически оператор TUI отново предлага ваканции до всички части на Родос, след като спря да доставя туристи със самолет.

„Ще нанесем повече щети на хората от Родос, ако не идват повече туристи сега след горските пожари, ” Главният изпълнителен директор на TUI Себастиан Ебел каза пред германската информационна агенция dpa.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи допълнителен стимул, появявайки се в „Добро утро, Великобритания“ на ITV тази седмица, за да обещае на хората чиито ваканции на Родос бяха развалени от пожарите, една безплатна седмица на острова следващата пролет или есен.

Коростелева, туристът на Родос, каза, че пожарите трябва да мотивират действия срещу изменението на климата .

„Накара хората да осъзнаят какво сме причинили на планетата, че тази промяна може да не е обратима. Така че не става дума само за туризъм“, каза Коростелева, която ръководи Института за глобално устойчиво развитие към Университета на Уоруик. „Мисля, че всъщност ясно засяга как трябва да започнем да действаме сега.“

___

Чан съобщи от Лондон. Репортери на АП Николас Пафитис в Атина, Гърция; Дейвид Брунат в Барселона, Испания; Силвия Хуи и Кортни Бонел в Лондон; и Kirsten Grieshaber и Geir Moulson в Берлин допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР