Гръцките недвижими имоти отново са привлекателни както за чуждестранните, така

...
Гръцките недвижими имоти отново са привлекателни както за чуждестранните, така
Коментари Харесай

Защо покупката на имот в Гърция има смисъл?

Гръцките недвижими парцели още веднъж са привлекателни както за задграничните, по този начин и за и локалните вложители. Миналата година беше основна към тази посока, защото стопанската система се върна към растежа, а доверието към мястото на страната в еврозоната ускори капиталовите вероятности и насърчи доста фондове да търсят интензивно повече покупко-продажби в разнообразни сегменти.

Отличен образец за това са унвестициите в недвижими парцели, като директните задгранични вложения в недвижими парцели възлязоха на половин милиард евро, демонстрират данните на централната банка на Гърция.

503-те млн. евро, употребявани за покупката на парцели из цялата страна съставляват годишно нарастване от 86.5%. Това е най-високият ритъм на напредък през последното десетилетие и знак, че търсенето от чужденци, изключително в жилищния бранш, се е върнало до равнищата отпреди рецесията.

 Гърция не е била толкоз привлекателна за вложителите от рецесията насам
Гърция не е била толкоз привлекателна за вложителите от рецесията насам

Атина се връща на бял кон на облигационния пазар

Инвеститорите имат вяра в положителните вероятности на имотния пазар, а цените като че ли приключиха низходящия цикъл, което води до повече покупки на парцели. Средният спад в цените на жилищата от края на 2008 година до края на 2017 година доближава 42%, a в Атина е даже по-висок - 44.2%. Изминалата 2017 означи най-нисък годишен спад единствено с 1%, по отношение на 2,4% през 2016 година и 5,1% през 2015 година, демонстрират данните на гръцката централна банка.

Програмата " Златна виза ", която дава европейско поданство на всеки чужденец, вложил минимум 250 000 евро на гръцкия пазар на недвижими парцели, също форсира темпото, привличайки от ден на ден купувачи от Китай, Русия, Турция и Близкия Изток.

През първите 11 месеца на 2017 година са издадени повече от 560 позволения за престояване на непознати купувачи на парцели. От началото на програмата в средата на 2014 година са издадени общо 2170 позволения , към половината от които (общо 945) отиват при китайски купувачи. 387 позволения са предоставени на съветски жители и 191 на турци, по данни на Enterprise Greece.

 Как Гърция става
Как Гърция става " врата " към Европа за съветските и китайските вложители?

Те чакат и бързи облаги

" Схемата за престояване против вложения в страната е най-хубавата в Европа, защото е евтина - коства единствено 250 000 евро; парцелите в Гърция са евтини; доходността от краткосрочните наеми е висока и капацитетът за напредък на страната е по-голям ", твърди Артьом Шитков, анализатор в съветската група за недвижими парцели Tranio, която към този момент купи жилищен комплекс в центъра на Атина.

Компанията счита да влага в най-малко още 5 здания, за да ги препродаде на съветски купувачи, които също желаят да получат позволение за престояване посредством програмата " Златна виза ".

Тази позитивна наклонност за парцелите се съчетава с вероятността за евентуална възвръщаемост на наемите от разрастващия се кратковременен пазар на наемите, както в Атина, по този начин и в известните туристически дестинации в страната, основно на островите.

 Гърция продава парцели на длъжници, само че се чуди за какъв брой
Гърция продава парцели на длъжници, само че се чуди за какъв брой

Данъчните оценки са по-високи от пазарните цени

Гръцката туристическа промишленост процъфтява, привличайки към 30 млн. гости годишно, което е съвсем двойно повече от 2009 година Дигиталните платформи за наемане като Airbnb оферират опция за бърза възвръщаемост на вложенията.

Повече от 42 000 парцела сега са включени в онлайн платформи за краткосрочни наеми. Само в Атина цифрата е към 7000 парцела. Годишният оборот от този пазар на наеми се прави оценка на към 860 млн. евро, демонстрира изследване на консултантската компания Grant Thornton за Гръцката хотелиерска камара.

Учудващо е, че 70% от покупките на парцели от не-европейски жители са за недвижими парцели, ситуирани в региона на Атика, във и към Атина. а е ясно доказателство, че вложителите интензивно търсят да отдават чартърен своите парцели посредством краткосрочни наеми.

" Интересът към Атина безшумно се повишава, защото редица интернационалните вложители ангажират капитал през 2017 година и стъпват на пазара. Секторът, привличащ максимален интерес, е отдаването на парцели за нощувки, който не е толкоз обвързван с локалната стопанска система. Международните пристигания са се нараснали през всяка от последните 3 години, а страната се счита за безвредна европейска туристическа дестинация ", се споделя в отчет на Pricewaterhouse Coopers.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР