Гръцките фермери отново започнаха протести, като поставиха редица условия за

...
Гръцките фермери отново започнаха протести, като поставиха редица условия за
Коментари Харесай

Гръцките фермери излязоха на протест заради скъпия ток

Гръцките фермери още веднъж започнаха митинги, като сложиха редица условия за данъчни облекчения и промяна на цените на суровините. За в този момент тракторите са на автомагистралата Солун- Атина до Лариса без да прекъсват придвижването. Не може да се планува дали митингите ще ескалират с блокади. Гърция похарчи 1,7 милиарда евро за субсидиране на сметките за ток на фермерите, семействата и бизнеса. Така страната се пробва да смекчи удара от високите цени на силата. Именно те са главният фактор за инфлацията, която набъбна до 5,1% през декември - най-високо ниво за страната от 11 години.

Фермерите от три земеделски области са на пътен възел " Никия " на автомагистралата Солун-Атина,като в символ на благосклонност разположиха над 300 трактори от двете страни на пътя,без да прекъсват придвижването.

Те обявиха пред медиите,че са най-засегнати от пандемията,високите цени на горивата и суровините и чакат нова тактика от държавното управление.

Повишението на цените на електричеството и бензина оскъпи цената на продукцията с 50%, сподели Костас Целас - Асоциация на земеделците в Кардица.

С бърза реакцията държавното управление направи опит да овладее митингите,като удовлетвори единствено отчасти настояванията им:намали Данък добавена стойност на торовете, дава 80% отплата при естествени бедствия и повече средства в помощ на производителите на островите.

Това, което оферират, е насмешка. Не вземат решение главните ни проблеми с цел да можем да поддържаме нашите ферми и села. Искаме основни ограничения, които в действителност вземат решение нашите проблеми, добавя Костас Целас - Асоциация на земеделците в Кардица.

В последните часове водачите на фермерските съюзи от граничните области с България- Драма,Серес и Комотини обявиха, че и те са в цялостна подготвеност за блокади.

Коментари на политически анализатори акцентират,че обстановката е сериозна, тъй като митингите на фермерите могат да провокират общонационално непокорство против ограничаващите ограничения, скъпите цени на стоките от първа нужда, както и на бензина.

В Солун през днешния ден реагираха с проява против високата инфлация, като участваха и студенти.

Опозицията упорства неотложно да се вземат ограничения в помощ на производителите и да се сложи таван на цените на питателните артикули и горивата.

Катя Пеева - кор. на БНР в Гърция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР