Гръцките фермери излязоха на протест. Те блокират централни артерии за

...
Гръцките фермери излязоха на протест. Те блокират централни артерии за
Коментари Харесай

Гръцките фермери излязоха на протест

Гръцките фермери излязоха на митинг. Те блокират централни артерии за по няколко часа още от сряда. 300 трактора влязоха в четвъртък в Солун и останаха пред панаирната зона на града, където се организира интернационално агро-изложение.

Снимка: Ройтерс

Земеделците нямат желание да провокират вълнения, само че дейностите си целят да дадат публичност на проблемите, с които се сблъскват. 

Недоволството им е главно поради понижени дотации и вноса на храни от други страни

Подобно на фермерите в Германия и Франция, земеделците в Гърция също недоволстват поради високата себестойност на продукцията, разследване на високи индустриални разноски, доста огромна облага на търговците за сметка на ниска изкупна цена към производител, спъващи и оскъпяващи " зелени " наредби, сред които и задължението да се оставя необработваема земя, което също оскъпява крайният артикул.

Снимка: Ройтерс

Миналата година селскостопанските производители в Гърция претърпяха огромни вреди поради сланите, наводненията в Тесалия и други рискови климатични феномени.

Продължава недоволството в Европа

300 трактора от северните региони се нареждаха в Солун, а към тях в своя митинг се причислиха и фермери от Тесалия. Те дават обещание да останат пред панаирното градче най-малко до края на днешния ден.

Снимка: Ройтерс

След срещата в Брюксел, на която бяха разисквани разновидностите за подкрепяне на фермерите в Европа, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис разгласи спомагателни ограничения, с които се цели да се подкрепят гръцките производители. Това са:

Връщане на акциза от изразходвано от земеделците гориво, както беше през 2022 и 2023г.
10% спомагателни отстъпки за употребяваната електрическа енергия за месеците на високо земеделско ползване – от май до септември.Уреждане и разсрочване на задължения на фермерите към енергийните сдружения.За региона на Тесалия страната ще поеме 75% от отговорностите, което са към 8 млн. евро. В останалите елементи на страната ще бъде обезпечено 10-годишно погасяване на отговорностите с нулева рента, а самата тя ще бъде субсидирана от страната.Ще бъдат субсидирани и построени фотоволтаични паркове, ще бъде и повишен лимитът за производителите от 10 kW до 50kW, и други енергийни решения.

Междувременно държавното управление разгласи нарастване на първичната помощ за потърпевшите производства в Тесалия от 2 хиляди до 10 хиляди евро, а разликата ще бъде изплатена незабавно. Европейската комисия спря системата за заделяне на декари необработваема повърхност, което значи и повече декари за култивиране и увеличение на приходите за земеделците през 2024 година

Блокирани са основни пътни артерии в страната

Фермерите от своя страна признаха, че тези ограничения ще покрият част от проблемите им, само че в изказвания пред медиите те нарекоха тази част " капки в морето от проблеми " и още " подмятане на трохи " и пожелаха среща с премиера.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР