Гръцки изследователи от университета в Патра откриха доказателства, че изчезналите

...
Гръцки изследователи от университета в Патра откриха доказателства, че изчезналите
Коментари Харесай

Човешките предци плавали по Средиземно море преди 450 000 години

Гръцки откриватели от университета в Патра откриха доказателства, че изчезналите прародители на актуалните хора може да са плавали в Средиземно море преди съвсем половин милион години.

Егейско (Бяло) море, ситуирано сред днешна Гърция и Турция, е една от огромните люлки на Античността. Топлите води, изобилието от риба и многото острови са привличали хората от хилядолетия. И в този момент откриватели от университета в Патра (Гърция) са разкрили доказателства, че преди 450 хиляди години човешките предшественици са можели да правят морски пътешествия в този район.

Повечето антрополози считат, че в ледниковите интервали равнището на водата в Егейско море е спаднало задоволително, с цел да се образуват краткотрайни сухоземни мостове сред островите. По такива мостове не е било мъчно за сухоземните животни, както и за човешките предшественици, да пресичат проток след проток, заселвайки се по сегашните острови. Но какво, в случай че в действителност не е имало мостове?

За да схванат, откривателите решили да ревизират доколко равнището на водата в Егейско море е спадало през последните няколкостотин хиляди години. Те анализирали маркерите на морското равнище в делтите на реките в региона на проучване и открили, че по време на ледниковите интервали то е спаднало сред 152 и 225 метра под сегашната си стойност.

След това останало да се съпостави какъв брой дълбоки сектори от дъното са разделяли островите и континента. Оказало се, че даже извънредно ниското морско равнище не е било задоволително, с цел да защищити краката от намокряне. И по този начин, с цел да стигнат до островите и да оставят следи от престоя си там, открити в този момент от археолозите, античните хора трябвало да плават.

Засега учените не могат да кажат що за тип хора са плавали по Егейско море от остров на остров (поради близостта им не са били нужни навигационни принадлежности, с цел да се откри идващото парче земя). Но находки в Гърция от това време допускат, че това е бил Хайделбергският човек или даже негови потомци, ранните неандерталци.

Резултатите от проучването прецизират пътищата за разселване на античните хора в Средиземноморието и дават съображение да се допусна, че когато нашите антични предшественици, хората от актуален вид, са напуснали Африка и се придвижили към Европа, те са вървели освен по суша, само че и са плавали по море.

Източник: Actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР