УЕФА отложи мача между АЕК Атина и Динамо Загреб, след като фен беше убит при сбиване

...
Гръцки футболен фен беше намушкан до смърт по време на
Коментари Харесай

Гръцки футболен фен беше намушкан до смърт по време на сбиване между привърженици на АЕК Атина и хърватския клуб Динамо Загреб.

Полицията каза, че близо 100 души са били арестувани след жестоките сблъсъци, които накараха управляващия орган на европейския футбол, УЕФА, да отложи първия мач от третия кръг на квалификациите на Шампионската лига между двете страни, който трябваше да се играе във вторник в столицата на Гърция.

Според полицията сбиването е избухнало повече от час след края на тренировката на гостуващия отбор късно в понеделник и отборът е напуснал стадиона на АЕК в предградието на Атина в Ню Филаделфия под полицейски ескорт.

Около 100 до 120 фенове на Динамо Загреб се появиха близо до стадиона, където се бяха събрали привърженици на АЕК, а фенове от двете страни хвърляха коктейли Молотов и камъни.

Гръцката полиция съобщи, че 29-годишната жертва, идентифицирана само като Михалис, е била транспортирана от стадиона до болница в Атина, където е починала.

Трима гръцки и петима хърватски фенове бяха ранени и им е оказана медицинска помощ, докато 98 души бяха арестувани, добави полицията.

Сред ранените има непълнолетен, който е хоспитализиран, след като е бил ударен в главата с камък, според обществения телевизионен канал ERT.

УЕФА изрази „най-категоричното си съжаление за ужасяващите инциденти“ и изрази съчувствието си към семейството на жертвата.

„След вчерашното насилие и след консултация с местните власти, УЕФА реши, че условията за провеждането на мача между ФК АЕК Атина и ГНК Динамо тази вечер не са изпълнени“, се казва в изявление на футболния орган във вторник.

„Мачът, планиран да се играе тази вечер на стадион „Агия София“ в Атина, се отлага.“

УЕФА обаче каза, че реваншът, който трябва да се играе в Загреб на 15 август, ще се играе, докато ще бъде намерена алтернативна дата за отложения мач – 18 или 19 август са предложените възможности.

„Превантивни мерки“

Гръцката информационна агенция АНА съобщи, че е започнало разследване и арестуваните ще се явят пред държавния прокурор във вторник.

АЕК каза в изявление, че фенът му е бил убит от „професионални убийци, организирани престъпници, които са прекосили страната и са пристигнали в Нова Филаделфия от Загреб, за да обединят сили тук с гръцки престъпни съучастници с единствената цел да убиват“.

Превод: Михалис, АЕК никога няма да те забрави! Примерно наказание за убийците и отговорните!

Гръцките шампиони поискаха извършителите да бъдат изправени пред правосъдието и казаха, че е „очевидно“, че бездействието „е изиграло решаваща роля в това престъпление“.

Съгласно предишно решение на УЕФА феновете на Динамо, които имат репутация на безредици, бяха забранени да посещават мачове на стадиона.

Хърватските медии съобщават, че около 200 фенове са пътували до Атина, вероятно като туристи, въпреки футболната забрана.

Гръцката лява опозиционна партия Сириза разкритикува властите, заявявайки, че полицията не е успяла да контролира привържениците на Динамо.

„Хърватските хулигани, които имат дълга история на връзки с крайната десница и насилствени атаки, прекосиха страната с едно наум – да създадат проблеми“, каза Сириза.

„Били ли са под наблюдение от гръцките власти? Бяха ли въведени някакви превантивни мерки по маршрута им?“

Динамо осъди инцидента.

„Такива събития не са в съответствие с ценностите и етиката, които насърчаваме като клуб и общност“, се казва в изявление на екипа, публикувано на техния уебсайт във вторник.


Насилие от фенове

Инцидентът идва седмицата преди феновете на Манчестър Сити и Севиля да дойдат в Атина за мача за Суперкупата на УЕФА, който е традиционната среща за сезона между носителите на титлата в Шампионската лига и Лига Европа. Играта се играе в Пирея, пристанищен град в градския район на Атина.

Насилието помрачи редица предишни гръцки футболни мачове, а миналата година правителството увеличи максималната присъда за престъпления, свързани с насилие от страна на фенове, от шест месеца на пет години след друга смърт с нож.

19-годишният Алкис Кампанос беше убит през февруари 2022 г. в северния град Солун по време на сбиване между привърженици на съперничещите в града клубове Арис Солун и ПАОК.

Миналия месец седем обвиняеми бяха признати за виновни за убийството му и осъдени на доживотен затвор.

Други петима получиха присъди от повече от 19 години за съучастие.

Това беше третият смъртен случай, дължащ се на насилие от фенове за период от три години само в Солун.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР