Гръцката компания ДЕПА спечели търг на „Булгаргаз" за закупуване на

...
Гръцката компания ДЕПА спечели търг на „Булгаргаз" за закупуване на
Коментари Харесай

За първи път България купува по-евтин газ от руския

Гръцката компания ДЕПА завоюва търг на „ Булгаргаз " за закупуване на природен газ. Тя е предложила най-ниска цена, оповестява БНР. Търгът бе за доставка на 144 милиона куб. м. газ за нагнетяване на хранилището в Чирен. Така за пръв път „ Булгаргаз " ще купи газ, който не е доставен по дълготрайния контракт с съветската „ Газпром Експорт ".
От гръцката компания ще доставят микс от полутечен и тръбен газ. В търга с изключение на ДЕПА участваха холандската компания „ Колмар " и българският търговец „ Дексиа ".
Предстои „ Булгаргаз " да подпише контракт с ДЕПА. Основно условие на българската държавна газова компания беше цената да е по-ниска от избраната от енергийния регулатор - Комисията енергийно и водно контролиране, която е 45 лв. за мегаватчас.
Планира се цялото количество да бъде нагнетено и съхранявано в газохранилището в Чирен. Доставката ще е посредством виртуална комерсиална точка на газопреносната ни мрежа.
От „ Булгаргаз " обясниха, че задачата на този първи за тях търг е да се тества пазара и да се разбере дали има търговци, които да доставят по-евтин от съветския газ, получаван по дълготрайния контракт.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР