Гръцката DEPA стана поредната европейска компания, която се обърна към

...
Гръцката DEPA стана поредната европейска компания, която се обърна към
Коментари Харесай

Гърция съди Газпром заради високи цени

Гръцката DEPA стана следващата европейска компания, която се обърна към трибунал поради разногласия с " Газпром ".

DEPA от дълго време се пробва да убеди съветския газов колос да направи отстъпки по дълготрайния контракт за газови доставки и откакто не реализира триумф, внесе арбитражен иск.

" Трябва да имаме конкурентни цени, само че сега не е по този начин... Търговските договаряния не престават и в този момент, те не са спрели, само че предприехме идната стъпка - потърсихме арбитраж ", разяснява шефът на DEPA Commercial Константинос Ксифарас, представен от " Сега ".

Договорът на гръцкия оператор с " Газпром " е от 2022 година Подписан е през януари, тъкмо преди Русия да нахлуе в Украйна. Той планува доставки на 2 милиарда куб. м газ годишно до 2026 година, като цената се индексира съгласно котировките на газовия хъб TTF (80%) и на нефта (20%). В разгара на енергийната рецесия след началото на войната газът на TTF доближи безумни стойности и DEPA не можеше да пласира скъпия съветски газ, а трябваше да заплаща за контрактуваните минимални количества поради клаузата take or pay (взимаш или не, плащаш).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР