Гръцката държавна газова компания ДЕПА е подписала споразумение с френската

...
Гръцката държавна газова компания ДЕПА е подписала споразумение с френската
Коментари Харесай

Гръцката газова компания и „Тотал“ подписаха споразумение за доставка на втечнен природен газ през зимата


Гръцката държавна газова компания ДЕПА е подписала съглашение с френската „ ТоталЕнержи “ (TotalEnergies, някогашна „ Тотал “) за доставката на полутечен природен газ, разгласи гръцкото министерство на околната среда и енергетиката, представено от АНА-МПА. В известието на министерството се споделя, че това е решителна крачка към обезпечаването на задоволителни количества за страната при положение на понижаване или спиране на доставките от Русия.

„ С това стратегическо съглашение се реализира националната цел, сложена от държавното управление, за енергийна достатъчност на страната и последователно освобождение от зависимостта от съветския природен газ. Споразумението е осъществено предвид на сложната от енергийна позиция зима в цяла Европа освен поради внезапното повишение на интернационалните енергийни цени, само че и поради опасенията от спирания на електроснабдяването и отоплението в съвсем целия континент “, споделят от гръцкото министерство на енергетиката.

Споразумението планува доставки на полутечен природен газ с два кораба месечно, общият товар на които ще подхожда на 10 тераватчаса през идващите пет месеца, т.е. от ноември 2022 до март 2023 година

Гърция ще се доставя с полутечен газ на цена, друга от тази на референтния хъб TTF, която демонстрира огромна неустойчивост, като в същото време си резервира опцията са не одобри товари, в случай че реши, че не са й нужни, като заплати такса за анулация на поръчката.

Около 70 % от вноса на природен газ в Гърция се употребява за производството на електрическа енергия. Министерството отбелязва, че през първото шестмесечие на годината зависимостта на Гърция от съветски природен газ е намаляла доста и делът му е бил 34 % по отношение на 45 % през същия интервал през предходната година. Същевременно вносът на полутечен природен газ се е нараснал с 50 % на годишна база. През терминала в Ревитуса са минали 44 % от вноса на природен газ в страната по отношение на 31 % предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР