Гръцката държавна агенция „Егнатия одос“ обяви най-после обществената поръчка за

...
Гръцката държавна агенция „Егнатия одос“ обяви най-после обществената поръчка за
Коментари Харесай

Гърция обяви поръчка за пътя към бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти

Гръцката държавна организация „ Егнатия одос “ разгласи най-сетне публичната поръчка за създаване на път от гръцкото село Димарио до българската граница при бъдещия Граничен контролно-пропусквателен пункт Рудозем – Ксанти. Обектът е с планирана стойност 49 658 280 евро с Данък добавена стойност.
Финансирането е от три източника съгласно тръжната документи – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна стратегия „ Транспорт “, ЕТС „ Гърция България “.
За създаване е оповестена последната част от плана – почти 8 км път с габарити 7,5 до 10,5 метра с планова скорост 40 до 50 км в час заради високопланинския терен.
Заради трите източника на финансиране обектът е разграничен и на три елементи – първо е 1,49 км, по-късно – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самата българо-гръцка граница.
Проектът включва път от Димарио до границата с България, планувани са по план 11 моста с обща дължина почти 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.
„ С наслада осведомявам, че на 27.11.2017 година, нашите сътрудници от гръцката пътна организация Егнатия Одос оповестиха търга за строителството на пътя от българо-гръцката граница до село Димарио! Подаването на предложения е до 11.01.2018 година Надяваме се на навреме сключване на контракт и осъществяване на строителството съгласно плануваните периоди! И на българска, и на гръцка територия, несъмнено!
С тази стъпка се приближаваме до реализирането на дългогодишната ни фантазия за отваряне на границата и реализация на плана за Граничен контролно-пропусквателен пункт РУДОЗЕМ-КСАНТИ!
Благодаря на нашите гръцки сътрудници от Егнатия одос, на префекта на Източна Македония и Тракия Христос Метиос, на представителите на Техническия секретариат на програмата Гърция-България 2014-2020, на Управляващите органи и министерства от българска и гръцка страна, на екипа на Агенция „ Пътна инфраструктура “, с които дружно изпълняваме този значим за страната и района план! Благодаря на всички, работили през годините по този въпрос! – написа регионалният шеф на Смолян Недялко Славов във Фейсбук-профила си.
Възложителите от Гърция се надяват до края на месец март да имат определен реализатор, а срокът за осъществяване на поръчката е съкратена – от 3 на 2 години.
Пътят от българска страна до границата е изработен. Остава да се построи права от 800 метра, с цел да се пресекат методите при Граничен контролно-пропусквателен пункт. Областният шеф на Смолян следва да разпореди поръчка за осъществяване на самия граничен контролно-пропускателен пункт, както и въпросната спомагателна права.
Изграждането на Граничен контролно-пропусквателен пункт ще коства 10 млн. лв.. Други 3 млн. лв. са планувани за довеждащата инфраструктура, в това число спомагателната пътна връзка от 800 метра поради изместената пресечна точка, за пробутване на оптичен кабел и ел. зареждане. В тази сума е включено и базисното съоръжение за Граничен контролно-пропусквателен пункт.
В процедура по възлагане от страна на АПИ е права сред Средногорци и Рудозем, като метод към бъдещия пункт. Изпълнител към този момент е определен, само че поръчката се апелира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР