Граовският събор Видовден ще бъде официално открит на 24 юни

...
Граовският събор Видовден ще бъде официално открит на 24 юни
Коментари Харесай

Граовският събор Видовден в Брезник ще продължи 3 дни

Граовският събор Видовден ще бъде публично открит на 24 юн и (петък) в Брезник със театър на Държавния фолклорен отбор " Филип Кутев " , оповестиха от Общината.

Празникът ще продължи в събота (25 юни) с шампионат по футбол за ветерани на стадион " Чорни ", демонстрации по киокушин кан карате и фолклорна стратегия на самодейци. Концерт ще изнесат Нелина и Здравко Мандаджиев. На 26 юни (неделя) ще има тържествена църковна литургия в храм " Света Петка ".  

Съборът на Видовден е най-големият в Граово . Той се е провеждал от незапомнени времена  в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията са били прекратени по време на социализма, само че от 1990 година обичайните ритуали са възобновени. Срещу деня на събора дамите и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, с цел да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, формирани от листата на растението " Вида ". Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се уважава като празник на здравето на очите и срещу слепота.   

Празникът е уважаван и тъй като на този ден са били пренесени костите на 148 български бойци, починали по време на Сръбско-българската война в местността " Чуряк " край Брезник. Признателните брезничани вдигнали монумент на героите.

Съборът на Видовден продължава три дни. Сега той се организира в града. Сергиите компактно са подредени от двете страни на чаршията. Програмата се изнася пред читалището, тя е запазила своя достоверен темперамент и статут. 

Брезник патентова през 2013 година словната марка " Граовски събор " Видовден " , а през 2020-а и графична марка. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР