Грантовата схема предоставя безвъзмездна помощ за внедряване на енергийно ефективни

...
Грантовата схема предоставя безвъзмездна помощ за внедряване на енергийно ефективни
Коментари Харесай

Компании могат да получат до 200 хил. евро за енергийна ефективност

Грантовата скица дава безплатна помощ за внедряване на енергийно ефикасни решения и технологии в промишлените системи на предприятията. Продължителността на осъществяване на всеки план не би трябвало да надвишава 12 месеца от сключване на контракта. Крайният период за кандидатстване е 21 октомври 2022 г. Елизабет Чавдарска, специалист европроекти в " Ню Ай "
На фона на покачващите се цени на енергоносителите, несигурността на газовите доставки и засиленото търсене на други възможности Министерството на енергетиката разгласи процедура за безплатно финансиране на ограничения за енергийна успеваемост в предприятията. Грантовата скица " Енергийна успеваемост в промишлеността " се финансира по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 - 2021. Целта на процедурата е повишение на успеваемостта на индустриалните процеси в производството и надлежно конкурентоспособността на българските предприятия в дълготраен проект.

Реклама
Кандидатите могат да получат финансиране в размер на 100% от цената на всеки план , като минималният размер на самостоятелна безплатна финансова помощ е 150 хиляди евро, а оптималният - 200 хиляди евро. Могат да бъдат подавани и планови оферти с по-висок бюджет, само че завишението следва да бъде покрито от претендента със лични средства.
Кой може да кандидатства?
Допустими претенденти са предприятия от всички браншове, които са регистрирани в България като търговци по смисъла на Търговския закон. Кандидатите могат да подават планове независимо или в партньорство с юридически лица от България, страните донори (Норвегия, Исландия, Лихтенщайн), Сърбия, Турция или Република Македония. Задължително условие е сътрудникът да има опит и експертиза в осъществяването на ограничения за енергийна успеваемост.
Какви действия се подкрепят?
Грантовата скица дава безплатна помощ за внедряване на енергийно ефикасни решения и технологии в промишлените системи на предприятията. Допустими за финансиране са и набиращите все по-голяма известност измежду бизнеса системи за отопление и изстудяване и/или произвеждане на сила от ВЕИ, само че генерираната от тях сила следва да се употребява единствено за промишлените системи, част от плана.

Важна специфичност на процедурата е, че всички енергоспестяващи ограничения би трябвало да се отнасят до индустриалните процеси на предприятието и да са предложени с " Доклад от проучване за енергийна успеваемост на промишлената система ", направен от лице, вписано в обществения указател по член 60, алинея 1 от Закона за енергийната успеваемост. Под промишлен развой се има поради цялост от действия, директно свързани с софтуерните процеси за произвеждане на даден артикул.
Реклама
За разлика от претендента, който може да извършва капиталови действия, възможно е сътрудникът да осъществя единствено така наречен меки ограничения, които включват обмяна на опит, познания и най-хубави практики на управническо и експертно равнище с кандидатстващото дружество. За да се счете едно партньорство за дейно, всеки участник би трябвало да има принос за сполучливото осъществяване на плана и постигането на наложителните планови резултати под формата на годишни понижения на въглеродните излъчвания и генерирани енергийни и финансови спестявания.
Какво се финансира?
Безвъзмездното финансиране покрива разноски за пазаруване на машини, съоръжение и софтуер; разноски за строително-монтажни действия за въвеждане в употреба на съоръженията; разноски за персонал; режийни; командировки и други разноски за помощни действия. Продължителността на осъществяване на всеки план не би трябвало да надвишава 12 месеца от сключване на контракта за безплатна финансова помощ.
Методология за оценка на плановете
Оценката и подборът на плановете ще се състоят от два стадия. Първо се прави инспекция на административното сходство и допустимост на плановото предложение и на кандидата/партньора. При сполучливо премината инспекция плановото предложение предстои на техническа и финансова оценка, където се преглеждат всъщност плановите цели, резултати и опасности, както и реалистичността и допустимостта на препоръчаните действия и разноски.

Максимален брой точки получават планови оферти, които:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР