Границите на човешките възможности се променят с всеки изминал ден.

...
Границите на човешките възможности се променят с всеки изминал ден.
Коментари Харесай

От Светкавицата до Змиорката: Рекордите, които трудно ще бъдат подобрени

Границите на човешките благоприятни условия се трансформират с всеки минал ден. Това в голяма степен рефлектира върху спортните достижения и върховете, които впечатляват и въодушевяват редица генерации спортисти.

Има няколко достижения, за които самоуверено можем да кажем, че надали в миналото ще бъдат усъвършенствани. Сред тях е светкавичното тичане на Юсеин Болт на олимпийските игри в Лондон. Спринтьорът от Ямайка пробяга финала на 100 м за рекордните 9.63 секунди.
Това обаче не е най-хубавият му резултат. Три години по-рано, на международното състезание в Берлин, Болт финишира за 9.58 секунди и напряко подлудява света, поставяйки още едно привидно недостижимо достижение.
Тези олимпийски, международни или като цяло върхове в спринта на 100 м при мъжете наподобяват като " задачата невъзможна ". В историята единствено пет пъти някой е успявал да бяха под 9.7 секунди. Болт съумява на три пъти - 9.58, 9.63, 9.69 сек., до момента в който Тайсън Гей и Йохан Блейк заковават по един път на 9.69 секунди.

Освен феноменалната скорост на Болт, има и резултати в другата прекаленост, които макар че носят първото място, са извънредно слаби.

Ерик Мусамбани от Екваториална Гвинея е плувецът, който едвам не се удави. Мусамбани печели първото място в плуването на 100 м свободен жанр в предварителните потоци на олимпийските игри в Сидни през 2000 година Времето му е 1:52.72 мин. - най-бавното в историята на олимпийските игри. Това е и с 50 секунди по-бавно от втория най-слаб резултат в същата дисциплинираност в Сидни.
А въпросът, който вълнува всички е: Как приключва преди всичко в квалификационния поток? Комичната истина е следната: състезава се против други двама плувци, които са дисквалифицирани поради неприятен старт. Така Ерик плува напълно самичък в басейна, а видео от надпреварата демонстрира, че на моменти той едвам не се удавя.

Заради отхвърли да се съобщи, той се трансформира в един от знаците на олимпийските игри и получава прякора Змиорката.

Най-убедителната победа във Формула 1 е реализирана от Джаки Стюарт в Гран при на Испания през 1969 година На финала той печели с преднина от две обиколки. Рекордът на Стюарт е подравнен през 1995 година в Гран при на Австралия, само че тогава единствено осем болида приключват надпреварата поради злополука. Победител е Деймън Хил.
Що се отнася до футбола... в Мадагаскар през 2002 година е маркирана най-убедителната победа в историята на този спорт. " Адема " печели против " Лемирн " с бруталното 149:0. Този резултат обаче не е законен, защото футболисти от изгубилия отбор съзнателно си вкарват голове в символ на митинг против решенията на основния арбитър.

Following poor refereeing decisions that dearly cost the holders the league title, L’Emyrne of Madagascar would make a stand in the most controversial way the next week. Matt Joy recalls events that lead to an incredible 149-0 scoreline. https://t.co/fZHfYUh137
— These Football Times (@thesefootytimes) May 14, 2020 Затова в книгата с върховете като номер 1 е маркиран мач, провел се в Шотландия през 1885 година " Ейрброот " побеждава " Бон Акорд " с 36:0. Това е най-разгромната победа в историята на професионалния футбол.

В НБА върховото достижение за маркирани точки в един мач принадлежи на Уилт Чембърлейн, който вкарва 100 точки при успеха на " Филаделфия Уориърс " против " Ню Йорк Никс " със 169:147. Рекордът е подложен през март 1962-а, а най-близо до това емблематично достижение бе Коби Брайънт, който в една среща отбелязва 81 точки.
В американския футбол с най-вече точки в един мач може да се похвали Ърни Нивърс. Той брои до 40 при успеха на " Чикаго Кардинълс " над " Чикаго Беърс " през 1929 година Интересното в тази ситуация е, че мачът приключва при резултат 40:6, а това значи, че Нивърс бележи безусловно всички точки за своя отбор.
Един свръхестествен връх в тениса е подложен на " Уимбълдън " през 2010 година Мачът сред американеца Джон Иснър и французина Никола Маю е най-дългият в историята на аристократичния спорт. Двубоят продължава 11 часа и 5 минути и се играе в границите на три дни. Иснър печели с 3:2 (6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68). Дори единствено последният сет е по-дълъг от втория най-продължителен мач в историята на тениса.
В голфа, несъмнено, най-важният връх е записан на името на Тайгър Уудс. Той прави 142 поредни участия в уикендите на шампионатите. Серията му стартира през 1998 година и прекъсва през 2005 година След Уудс е Байрън Нелсън със 113.
btvnovinite.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР