Граница. Дневник: Денят, в който да поставим границата кое е

...
Граница. Дневник: Денят, в който да поставим границата кое е
Коментари Харесай

Денят, в който да поставим границата кое е журналистика; 6 септември е второто освобождение на България

Граница.

" Дневник ":

Денят, в който да сложим границата кое е публицистика

" Днес е денят, в който българските медии вземат решение, че би трябвало да слагат границата. Работата ни, достойнството ни, етиката и разпоредбите ни нямат нищо общо с опита да бъде дискредитиран един от участниците в акцията за кмет на София по несъответстващ с специалността ни метод.

Това не е публицистика. И ние изрично се противопоставяме на опитите да се назовава по този начин. "

Това се споделя в позиция на медии и публицисти, спазващи етичните правила в специалността. Тя беше публикувана през днешния ден във връзка вчерашна обява на персонални фотоси на момиче от уеб страницата ПИК. Това е най-грозната до момента офанзива против претендент за кмет на София - този на " Демократична България ".

Позицията все още на публицистичното издание е подкрепена от BG VOICE, Дарик радио, " 24 часа ", Dir.bg, " Дневник ", " Гласове ", " ТВ Европа ", " Епицентър ", " Зов нюз ", " Икономист ", " Капитал ", Клуб Z, " Коректно ", " Капана ", " Медиапул ", OFFNews, " Площад Славейков ", " Под тепето ", " Редута ", " Редмедия ", " Сега ", " Фактор ", Агенция " Фокус ", " Фрогнюз ".(БНТ, БНР, Би Ти Ви и Нова тв чакат в понеделник решения на управителните си органи дали ще се присъединят).

Междувременно с имената си зад декларацията застават и десетки публицисти от голям брой разнообразни медии, като броят им продължава да пораства.

Чистка

" Сега ":

Когато Българска национална телевизия си събуваше потурите

Когато светът си събува потурите, специалности като градски фенерджия, кундурджия, даракчия и кафтанджия, събуждач, резач на лед, суфльор и занаятчия на кюнци изчезват бързо. Сега светът явно отново се е разгащил, защото един куп други специалности са с отмиращи функционалности - пощальоните понижиха, фермерите не са това, което бяха, скоро колите ще тръгнат без водачи, парите ще бъдат единствено виртуални, а един ден и ключарите ще бъдат IT експерти.

Една от тези изчезващи специалности е положителната остаряла публицистика. Със сигурност - вестникарството, няма спор за това. На Запад печатните медии потеглиха към залеза преди 2 дузина години, а тук, където явно и умирането се случва по-бавничко, преди една дузина. Скоро последните свободни вестници ще отидат в историята, а незабавно по-късно ще си отидат безшумно и несвободните - за какво му е на Пеевски да харчи пари за нелепости, откакто дефинитивно победи?!

Ние сме наясно с това. Бунтувахме се колкото можем единствено по две аргументи - първо, тъй като има нещо скандално нелогично в ХХI век новините да се популяризират като в епохата преди Гутенберг - от тия, дето викат по-силно, и второ, тъй като бе извънредно

дразнещо в доубиването на медиите да вземат участие интензивно... публицисти.

Доста публицисти пък просто снижиха критериите и понятия като безпристрастност, обективност, придържане към обстоятелствата и тяхната инспекция бързо отшумяха. В резултат на всичко това в главата на публиката бе затвърдено това, което й втълпяваха всички експерти от едно време - медиите единствено лъжат, медиите единствено обслужват политиците... Колкото повече се повтаряше това, толкоз по-близки до властта ставаха медиите.

Позиции

" Монитор ":

Проф. Андрей Пантев: 6 септември е второто избавление на България

- Сблъсквали ли сте се с легенди по отношение на тази дата?

- Ясно е, че тогава е имало единно мнение - че Съединението би трябвало да бъде осъществено. Но е имало разнообразни разновидности и отзиви по какъв начин да стане това. Някои са считали, че също би трябвало да бъде възпроизведено в Македония. Дори при оповестяване на Независимостта в Пловдив македонските дейци на нашето Национално-освободително придвижване идват с черни флагове. И тогава министър-председателят Петко Каравелов споделя: " Тази година в Пловдив, следващата година в Скопие ". Приемало се е, че това е следващият стадий от реализирането на концепцията за целокупна България.

- Казвате, че реализират този акт сами, в действителност ли Русия се дистанцира тогава?

- Противно на всички отзиви, Русия не е срещу. Тя е срещу самия княз Александър, който се приема, че е непознат и неприятелски на съветските ползи. Англия поддържа Съединението условно, тъй като вижда, че то е без значение начинание. Все отново, когато стартира Сръбско-българската война, напредването на нашата войска е спряно не от Русия, а от австро-унгарския представител граф Кевенхюлер, който преди този момент е военно аташе в София. Иначе българите преди този момент биха се устремили към Ниш. Австро-Унгария по принцип е враждебна към обединяването на славяните. Никой не смее - изключително след войната, да приказва за връщане на статуквото. България демонстрира възприятие за баланс и всички приветстват това дело. Не всички са считали, че по този начин би трябвало да бъде, само че никой не споделя, че този акт не е трябвало да се реализира.

- А по какъв начин си обяснявате позицията на Англия?

- Тя е водена от правилото да се опълчи на съветското въздействие на Балканите. Англичаните в последна сметка постановат проверката на Санстефанския кротичък контракт, а в този момент като бумеранг, поддържат това Съединение. Условно, несъмнено, с една фраза: " Трябва да се има поради и желанието на популацията ". А желанието на 900 000 души от област Източна Румелия е да бъдат част от България.

Благоразумие

" Стандарт ":

Овчарят, който оглави българския парламент

Колко са случаите в международната история, когато един пастир с прекомерно нищожно обучение, живял едвам 39 години на този свят, може да се трансформира в талантлив публицист и да приключи живота си като ръководител на Парламента. Едва ли някой ще си спомни за различен, с изключение на за огромния и безподобен Захарий Стоянов. Да си напомним неговия живот в Деня на Съединението!

Преди 130 години - на 2 септември 1889 година в " Отел дьо Суез " в Париж, Джендо Стоянов Джедев, както му е рожденото име, мистериозно умира. Официалната версия за гибелта му е, че е умрял от преплитане на червата - перитонит. Но мнозина считат, че е бил токсичен поради делата си. На Стоянов изискуем описанието на популярното заседание на Оборище.

Негова е и бележитата фраза: " Да, във въстанията няма здравомислие. Способността да се разграничава положителното от злото и потребното от неполезното, рационалното от неразумното може да си има мястото единствено при пълнейшето успокоение на духовете. В противоположен случай - при възбужданието на възприятията и силата - здравият разум слабее и се подчинява на господствующето възприятие. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР