Гранитните павета в зоната на площад Св. Александър Невски, включително

...
Гранитните павета в зоната на площад Св. Александър Невски, включително
Коментари Харесай

Фандъкова: Гранитните павета на площад "Св. Александър Невски" се запазват

Гранитните павета в зоната на площад " Св. Александър Невски ", в това число и по ул. " Оборище " от ул. " Раковски " до храма се резервират ", съобщи през днешния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова. Така тя отговори на вчерашния апел на съдружие " Зограф ", в което вземат участие преподаватели от Художествената академия, за градски референдум против подмяната на паветата с нова гладка настилка.

В плана на архитектурното бюро А.Д.А., който завоюва състезанието на Столична община за възобновяване и възобновяване на Зона 4 на централната градска част - пространството към катедралния храм " Св. Ал.Невски ", през 2013 година, се възнамерява премахването на част от паветата и замяната им с гладка настилка. Тя наподобява на поставената по ул. " Граф Игнатиев ", защото ремонтът там също е по утвърден план на А.Д.А. с ръководено от арх. Иво Пантелеев.

" Още предходната година, когато представяхме плана преди започването му, стана ясно, че по мое гледище дружно с основния проектант на София и с Националния институт за недвижимото културно завещание беше изменен плана на архитектурно студио А.Д.А., който предвиждаше смяна на настилките и се резервираха гранитните павета ", изясни Фандъкова.

Столичният кмет е трансформирал утвърждения план и в частта, предвиждаща скулптурната комбинация " Ослепените Самуилови войни " на Любомир Далчев да бъде преместена от градинката зад Военния клуб. " Скулптурите на Далчев няма да се местят, няма да се местят никакви монументи в зоната ", акцентира Фандъкова през днешния ден.

Изравняването на равнището на всички тротоари на площад " Св. Ал. Невски " с уличното платно е друга концепция на А.Д.А., залегнала в спечелилия план за Зона 4. Кметът Фандъкова съобщи, че и тази планувана оригиналност е анулирана.

" Нивото на тротоарите няма да се трансформира. Вече сме упълномощили и решения за отводняването на целия площад. Запазва се равнището такова, каквото е. " Златните " павета, мисля, че остават ", съобщи тя. Затова пък, осветителните тела с високи мачти, както е в плана на А.Д.А. също са анулирани и " възложихме да се изпълнят осветителни тела, присъщи за времето, когато е построен площада ", добави Фандъкова, Бюджетът на ремонта на Зона 4, който се извършва от компания " ПСТ груп ", е 20 милиона лв. и не се трансформира.

На въпроса за какво значителните промени в спечелилия план не са били осъществени още по време на публичното му разискване, а не години по-късно, кметът Фандъкова сподели: " Този план беше класиран преди всичко от доста огромно жури. Аз не желая да се греша в работата на специалистите от журито, само че мога да подхваща ограничения, тъй че моята визия за опазване на архитектурата на Стара София да се осъществя. "

Възниква въпросът има ли смисъл от провеждането на огромен архитектурен конкурс за центъра на София, откакто и двата спечелили първо място плана на А.Д.А. – за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " и на пространството към храм-паметника " Св. Ал. Невски " - се наложи незабавно да бъдат променяни. За реализацията на втория в този момент поражда още един проблем - сега се прави и детайлно проучване на катедралния храм " Св. Ал.Невски ", с цел да се извърши ремонт на самата постройка. Не е ли по-логично първо той да завърши и след това да стартира обновяването на околното пространство.

" Обсъждаме това, само че там не се чака някакъв огромен ремонт да се прави. Аз чакам да се завърши с обследването, с проектирането и да се провиснал средства и реставрацията на знаковия храм " Св. Ал. Невски " да бъде изпълнена. Ще намерим вид за съгласуваност, тъй като и единият и другият план са значими ", даде обещание столичният кмет Фандъкова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР