Граничният пункт между Турция и България се намира и на

...
Граничният пункт между Турция и България се намира и на
Коментари Харесай

Агенция Франс прес: България има ключов принос за спиране на траф...

Граничният пункт сред Турция и България се намира и на повече от 2500 км от Ламанша, където Англия се пробва да спре рекордния брой мигранти без документи, преминаващи с дребни лодки.

 

Господинов и другите митнически чиновници на пункта „ Капитан Андреево “ имат основен принос в тази акция.

 

За малко повече от година са иззети 52 мотора, 49 гумени лодки, 755 ръчни помпи и 110 избавителни жилетки, най-вече на турски камиони, пътуващи към Западна Европа.

 

В края на 2022 година английските управляващи се обърнаха към балканската страна, с цел да спрат влизането в Европейския съюз на дребни лодки, употребявани за рискови пътувания.

 

Българските митничари първо се заемат да потвърдят, че откритите от тях лодки са предопределени за френския бряг, откъдето потеглят плаванията към Англия.

„ Оставихме характерни знаци върху извънбордовите мотори и уведомихме нашите английски сътрудници, които по-късно съумяха да разпознават изоставените мотори на английския бряг “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

 

След като беше потвърдено, че същите лодки по-късно са били употребявани от трафикантите, организиращи пресичането на Ламанша, вносът в Европейски Съюз на дребни надуваеми лодки, мотори и избавителни жилетки беше стеснен.

 

Митничари със особено подготвени кучета ревизират стотици камиони, пътуващи на Запад, на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ всеки ден, откакто преминат през рентгенов скенер.

 

Според чиновниците специфичната форма на моторите е лесна за разкриване, а с времето те са станали по-добри в разпознаването на торбите, съдържащи деликатно сгънатите лодки.

 

Британските управляващи изпратиха куче, особено подготвено да открива миризмата на гума.

 

Лондон е дал общо 1,2 млн. паунда (1,4 млн. евро) за образование на личния състав и обезпечаване на съоръжение, в това число дронове за наблюдаване.

По време на визитата си в София през февруари английският външен министър Дейвид Камерън съобщи, че партньорството с България е жизненоважно за прекъсване на „ противозаконната... ужасна търговия с хора “, защото „ доста хора губят живота си “.

 

Англия е почнала сходно съдействие с Франция.

 

„ От политическа позиция това е огромен проблем “, изключително откакто през 2016 година Англия гласоподава за излизане от Европейския съюз, сподели Нандо Сигона, специалист по интернационална миграция в Бирмингамския университет.

„ Едно от обещанията за Брекзит беше да се „ върне контрола “ върху границите на Обединеното кралство “, сподели той пред Агенция Франс Прес, тъй че „ неуспехът да се спрат идващите... може да бъде политически гибелен “.

 

Ситуацията отслаби ръководещата английска Консервативна партия. Широко публикувани са прогнозите, че опозиционната Лейбъристка партия ще си върне властта за първи път от 2010 година на изборите, които се чакат тази година.

През първото тримесечие на 2024 година английските чиновници са обработили 5373 мигранти, които са дебаркирали на южноанглийския бряг, откакто са прекосили Ламанша с дребни плавателни съдове. Това е близо 42% нарастване по отношение на предходната година, съгласно данни на английското вътрешно министерство.

 

От началото на годината минимум седем мигранти, в това число седемгодишно момиче и 14-годишно момче, са изгубили живота си в опит да доближат Англия.

 

През 2023 година през Ламанша са пристигнали общо близо 30 000 души.

 

По-голямата част от мигрантите са афганистанци, иранци, турци, еритрейци и иракчани.

 

Споразуменията на английското държавно управление с няколко европейски страни, по-специално с Албания - които доведоха до внезапно понижаване на броя на идващите от балканската страна – „ дават прочут резултат “, сподели Сигона.

Въпреки това „ каналджийските мрежи са доста устойчиви и непрестанно се откриват и преследват други източници на лодки “, сподели той.

 

„ Не можете да решите казуса, като се справите с следствията “, сподели Николай Познер, представител на френската група за помощ " Утопия 56 ", като означи, че тези лодки са се появили за първи път през 2018 година, когато контролът на пътните контролно-пропускателни пунктове е бил затегнат.

 

„ Колкото повече бариери, колкото по-голямо е полицейското наличие, толкоз повече опасности поемат каналджиите “, сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР