Граничният натиск и пробойните през границата от гледна точка на

...
Граничният натиск и пробойните през границата от гледна точка на
Коментари Харесай

Експерт: Ако ЕС не смяташе, че се справяме с охраната по границата, щяха да ни изпратят еврограничари


Граничният напън и пробойните през границата от позиция на Фронтекс (Европейска организация за гранична и брегова охрана) не е голям проблем. Европейски Съюз към момента има вяра, че имаме сили сами да се оправяме, другояче щяха да задействат клауза в мониторинга и да ни пратят няколко хиляди европейски граничари да пазят границата ни с Турция.

Това съобщи в ефира на  " Твоят ден "  бившият зам.- вътрешен министър и специалист по гранична сигурност на Европейски Съюз Филип Гунев.

" След започването на войната в Украйна се отвори стратегическа опция да се повдигне въпросът за сплотяването на Шенген в отговор на желанието на Русия за разпад на Европейски Съюз. Липсата на дипломатически старания за търсене на смяна и неналичието на непрекъснато държавно управление, намали възможностите ни ", означи специалистът.

По думите му същинската причина Австрия и Нидерландия да не желаят приемането ни в Шенген е общият проблем с миграцията. " Няма да има никакъв миграционен резултат за тези две страни от отхвърли да ни одобряват. Проблеми с миграцията и границите у нас има, само че има и нови механизми, посредством които, по линия на върховенството на закона, да ни стопират еврофондовете, в случай че не се вършат промени по границата ", изясни Гунев. 

Според него Фронтекс няма право да не позволява и отблъсква мигранти. " Те са длъжни да одобряват молбите им за леговище, да ги прегледат и да ги върнат по надлежния ред, в случай че съдът прецени по този начин. Затова, когато ги канят да пазят по границите, не ги слагат на първа линия, а на трета. Така мръсната работа ще могат да правят граничарите на страните-членки ", счита още специалистът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР