Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле е сред най-големите

...
Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле е сред най-големите
Коментари Харесай

Eдна история за монопол, заплахи, опит за подкуп и 200 милиона лева

Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево – Капъкуле е измежду най-големите и натоварени гранични пунктове по брой пасажери и количество товари.

През него протича по-голямата част от търговията сред Турция, България и страните от Европейския съюз.

Още при започване на месец април министър председателят Кирил Петков извърши инспекция на фитосанитарния надзор на границата с Турция. Тогава държавното управление изиска да се увери, по какъв начин се организира контролът върху внасяните от Турция артикули, които постоянно са в пъти по-евтини от българските и по този метод подбиват цените на родните производители. „ Единственият метод продукцията на българските производители да бъде непокътната от нерегламентиран импорт е да има работещ механизъм на границата за прекъсване на артикули, които не дават отговор на условията за качество и сигурност ”, декларира министър председателят.

Резултатът от осъществената инспекция се оказва „ поразителен ”, както го дефинира началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова: „ На мястото, където би трябвало да се прави фитосанитарният надзор, беше по-чисто, в сравнение с в едно болнично поделение. Там в никакъв случай не е стъпвало животно, което да бъде обследвано. Проверките се вършат чисто официално, в случай че въобще се вършат. “, прибавя тя.

Посещението на министър-председателя бе последвано от редица инспекции, осъществени от Агенцията по храните, Национална агенция за приходите, Икономическа полиция и ДАНС. Установява се, че фитосанитарният надзор на най-натоварения граничен пункт в България, който съставлява външна граница освен за България, само че и за Европейски Съюз, се прави от една единствена частна компания „ Евролаб 2011 ”. Както изяснява депутатът от „ Продължаваме промяната ” Михал Камбарев, казусът се състои в това, че всички превозвачи зависят от една единствена компания, която дефинира, дали те ще продължат пътя си и дали ще могат да осъществят търговия на територията на България и страни от Европейски Съюз.

Според него съставлява „ голям корупционен риск, единствено една компания да оперира на Капитан Андреево ”. От друга страна неналичието на камери на мястото, където се правят инспекциите, поражда подозрения, дали въобще се взимат проби и дали се изследва превозеният артикул. Камбарев отбелязва, че размерът ТИР-ове, които влизат в страната не дава отговор на размера работа, който може да бъде осъществен от единствената частна лаборатория, оперираща на пункта. В страната влизат към 70 000 ТИР-а с храна на година, което значи по 200 ТИР-а дневно, а наклонността е да се усилват с 18-20% на година. Цифрите показват, че при тази натовареност инспекцията на всеки камион би трябвало да се извърши за 6 минути, като в същото време се включват паркирането на камиона, разтоварването на няколко касетки и взимане на проби, а по-късно и връщане на изследваната стока в камиона на една единствена рампа.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов разяснява в изявление пред „ Нова телевизия ”, че още когато е почнал работата си, в министерството са получени сигнали за основаване на монопол на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ”. Той разяснява, че в тази ситуация частната компания, оперирала 10 години на въпросния пункт, е била подкрепена и от наредби, написани през 2016 година за монополът да се бетонира. На сигналите, подадени през годините, се дава отговор уклончиво и не всъщност, отбелязва той, а изгодите пропуснати за страната, са в размер на 200 млн. лв..

В разследване на осъществените инспекции „ Продължаваме промяната ” подхваща дейности по възобновяване контрола на страната върху стоките, които се внасят в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ”. Дейността на „ Евролаб 2011 ” е прекратена и сега на място контролът се усъществява от БАБХ.

Събитията бяха последвани от игри на задкулисието, в които се оферират подкупи и се насочат закани както към управителни органи, по този начин и към елементарни чиновници. Изпълнителният шеф на БАБХ, професор Христо Даскалов, пусна сигнал за препоръчан рушвет в огромни размери, а заместник-министър Христанов удостовери заканите, отправени към него, като увери, че са подхванати дейности против натиска, оказван върху тях и върху техни сътрудници. За задачата са сигнализирани съответните проверяващи органи, а господин Христанов персонално е входирал искане за непрекъснато полицейско наличие на граничния пункт „ Капитан Андреево ”, с цел да може чиновниците умерено да си правят работата по реализиране на фитосанитарния и ветеринарния надзор.

Следва продължение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР