Гръмнаха Звяра на Родопите! Митичният 350-килограмов глиган, който от едно

...
Гръмнаха Звяра на Родопите! Митичният 350-килограмов глиган, който от едно
Коментари Харесай

Гръмнаха Звяра на Родопите (СНИМКА)

Гръмнаха Звяра на Родопите! Митичният 350-килограмов глиган, който от едно десетилетие съумява да избяга на локалните ловци, най-сетне е повален.

Чудовищният удар е изработен в Източните Родопи в землището на кърджалийското село Бели вир. Ловната дружинка от село Черноочене отива на излет с вярата да се върне с положителни титли, само че развоят на деня в първия уикенд на декември надминава упованията им.

 Гръмнаха Звяра на Родопите (СНИМКА)

10-годишното диво прасе попада пред мерника на авджиите и изгубва борбата с живота. „ Това е глиганът на годината. За златен орден. Ловци с 40-годишен стаж споделят, че подобен образец не са срещали “, съобщи ръководителят на чернооченската ловна тайфа Хюсеин Шабан, представен от „ 24 Родопи “, който е прочут в тази част на България като Краля на шарана. Има възможност животното да е още по-възрастно – 12-годишно, само че това следва занапред да бъде потвърдено. Пастта на животното е толкоз огромна, че с лекост в нея може да се побере човешка глава и наподобява много плашещо.

Гигантските екземпляри не са нещо непознато на авджиите от Черноочене. Точно преди година те гръмнаха 250-килограмов глиган в местността Божурци в Родопите. С прецизен мерник на точното място се оказа Емрах Халил. Впечатляваща беше и дължината на глигите на звяра – 25 сантиметра. За тях авджията беше награден със златен орден, защото достижението му е рекордно.

Местните авджии не се занимават единствено с отстрелването на диви животни, само че и разселват екземпляри, с цел да се развъждат и популацията им да поддържа непрекъснато равнище. В положителните начинания са обединени дружинките от района, като преди време пуснаха елен лопатар, защото край селата обикалят сърни. Ловците също по този начин отстрелват и вълците, които тормозят и атакуват благородните животни.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР