Гражданството определя до голяма степен качеството на живот на човека,

...
Гражданството определя до голяма степен качеството на живот на човека,
Коментари Харесай

Държавите с най-качествено гражданство и къде е България

Гражданството дефинира значително качеството на живот на индивида, достъпа му до съществени права, изключително когато пътува.

България е 37-мо място в проучване на основаната в Италия организация " Двойно поданство ", която е класирала 50 страни по 12 индикатора, сред които независимост на напредване, опазване на здравето, самостоятелност на правосъдната система, отбрана на собствеността, отношението към еднополовите бракове. Състоянието на правата на дамите, майчинството, опазването на здравето, трудовия пазар и прочие се прави оценка от 1 до 5 точки.

Водят Исландия и Ирландия, събрали по 54 точки от оптималните 60.

България е оценена с 38 точки, колкото и Чили, а Съединени американски щати са единствено с 1 позиция и с 1 точка по-напред.

Сред останалите членки на Европейски Съюз България изпреварва Полша, Гърция и Унгария (бел. ред. не всички страни - членки на Европейски Съюз са включени).

Ето първите 10:
Исландия
Ирландия
Финландия
Швеция
Англия
Нидерландия
Дания
Норвегия
Люксембург
.
България е оценена с максилмалния брой точки по индикатора " независимост на придвижване ", " права на дамите " и " протекция на майчинството ". Едва с по една точка е оценено равноправието в брака и правата на бащата, а с две - независимостта на съда.

Исландия води с помощта на политиките си за протекция на бащинството - всеки баща получава 12 седмици заплатен отпуск, които да прекара с новороденото си бебе, разликата в заплащането на мъжете и дамите е съвсем отстранена, еднополовите двойки могат да подписват брак. Ирландия е класирана напред, тъй като притежателите на нейни паспорти могат да посетят 170 страни в света без виза, отпускът по майчинство тук е 42 седмици, а не 13, както в Исландия. Отпускът за бащинство обаче е единствено 2 седмици и по тази причина страната остава на втора позиция.

Идеята на съставителите на класацията е да подкрепят сравненията сред обособените страни изключително за хората, които имат или се стремят към двойно поданство. Ползите от този статут са опцията да живееш и работиш без ограничания в двете страни, да притежаваш благосъстоятелност там, да пътуваш свободно, да гласуваш.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР