Гражданското сдружение БОЕЦ внесе в петък (19 май) два сигнала

...
Гражданското сдружение БОЕЦ внесе в петък (19 май) два сигнала
Коментари Харесай

БОЕЦ внесе сигнали срещу Бойко Борисов и Халил Летифов

Гражданското съдружие БОЕЦ внесе в петък (19 май) два сигнала за корупция в прокуратурата против Бойко Борисов и Халил Летифов от Движение за права и свободи и разгласи, че в понеделник ще направи още разкрития с документи против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Председателят на сдружението Георги Георгиев разгласи на брифинг пред столичната Съдебна палата, че разполага с нови доказателства за източването на КТБ, " Барселонагейт ",, пазаруване на гласове в Гурково, предоставяне на рушвет за източване на Данък добавена стойност.

Двата нови сигнала на БОЕЦ - за корупция и пазаруване на гласове

Първият е за пазаруване на гласове в Гурково. Свидетел е разказал обществено в ", че е участвал персонално на срещи сред заместник-председателя на парламентарната група на Движение за права и свободи Халил Летифов и кметът на общината и неговия наследник - Цоневи. На срещата била дадена чанта с пари за пазаруване на гласове по махалите, оповестиха от БОЕЦ.

Вторият сигнал съставлява саморъчно подписани показания от " неслучаен предприемач " по думите на Георги Георгиев, чието име не беше обявено. Той свидетелствал, че персонално предал рушвет в голям размер, с цел да му бъде възобновено Данък добавена стойност за милиони лв. с фашиви фактури. След като предал подкупа, ДДС-то му било възобновено. В сигнала са посочени имената на някогашния министър председател Борисов, негов министър, имена на заведенията за хранене, тоалетна, в която са предадени парите, диалозите, които са водени.
" Дневник " потърси обектите на сигналите, с цел да чуе тяхната позиция, само че не съумя да се свърже, и ще разгласява мненията им, в случай че ги получи.
 " Боец ": Насочихме Кьовеши към евросредства, употребявани в " Турски поток "

Следващият сигнал - КТБ

В понеделник в 9 часа Георгиев има намерение да раздаде документи на публицистите и да внесе нов сигнал против Гешев и Пеевски. Той разгласи, че разполага с над 1400 страници, в голямата си част истински документи, в това число офшорни регистрации и банкови документи, в които попадали " многомилионните заеми на Пеевски ", по думите на Георгиев, одити, поръчани от Пеевски, в това число и ръкописни бележки с буквите " Директива за птиците ". Всички тези документи били от архива на основния прокурорски очевидец по делото Бисер Лазов. Не се разбра по какъв начин БОЕЦ са се сдобили с тях.

Журналистите ще получат копия от тези документи в понеделник, съобщи Георгиев. Те ще бъдат вненеси в прокуратурата със сигнал против Гешев и Пеевски.

" Барселонагейт " - БОЕЦ твърди, че разполага със очевидци

" Имаме спомагателна информация и очевидци, които са подготвени да приказват по тази мегакорупционна скица, в това число и за пране на пари. Четвърта година прокуратура мълчи и преди няколко дни за първи път беше упомената думата " Барселонагейт ". Никой в прокуратурата действително не работи по това дело ", сподели Георгиев.

" Нищо не чуваме за пачките и кюлчетата, задавате ли си въпрос за какво? Защото за разлика от " Барселонагейт " там е лицето Владислав Горанов, който е човек на Пеевски. А огромна част от милионите, които Божков е давал, са стигнали до Пеевски. " Лафка " беше част от тази скица ", съобщи ръководителят на БОЕЦ.

 Испания за Испания за " Барселонагейт ": Разследването е за пране на 5 млн. евро, забърканите имат някакви връзки с Борисов

Случаят " Жоси " - като " Осемте джуджета "

Изявление даде и някогашният съсобственик на компания " Жоси " - Георги Георгиев " в качеството си на очевидец за даден рушвет на Гешев ", разгласи Георгиев от БОЕЦ. Той напомни схемата, която присъстваше в двата сигнала на някогашни министри на правораздаването, с които се искаше Висш съдебен съвет да приключи предварително мандата на Иван Гешев поради уронване на престижа на правосъдната власт.

Накратко, Георгиев от " Жоси " е изискал помощ от прокурора Гешев, с чийто татко били близки другари, против съдружника си, който вършел противозаконни неща в общата им компания. В подмяна били трансферирани дялове от компанията на името на бащата на Гешев. " Новото е, че Гешев е изискал рушвет от 20 хиляди лв. ", заключи ръководителят на БОЕЦ.

 Бащата на Иван Гешев е подписвал документи на Бащата на Иван Гешев е подписвал документи на " Жоси " ООД като съучастник

" Познавам фамилията на Иван Гешев от 1976 година и то персонално бащата Стоимен Гешев, който е един доста почтен и чист човек и до момента непосредствен на сърцето ми другар. Когато потърсих помощ от сина му, аз нямах визия какво ще се случи в идващите 10 години ", описа някогашният съсобственик на " Жоси ". През 2014 година той подал над 20 сигнала с документи в прокуратурата. Не било формирано нито едно досъдебно произвеждане.

" Наех юрист Велимир Атанасов по персоналното напътствие на Иван Гешев, тъй като били доста близки. Адвокатът няколко пъти ме предизвести, че ще ме възпламенят и би трябвало да му дам 20 хиляди лева С бащата Стоимен Гешев занесохме парите в офиса на Велимир Атанасов. Той след това имал срещи с Иван Гешев по морето. Но без значение от това седмица по-късно беше запалена къща, която се води на името на сина ми. Парите бяха поискани от името на Гешев. Смених юриста и разбрах, че има една група хора в правосъдната система, която работи под въздействие. Откраднаха ми компанията и ми заведоха дело за заем с подправени подписи... Утре нищо чудно да получа няколко призовки. А всичко е потвърдено с истински документи ", описа някогашният съсобственик на " Жоси "

" Да обобщим - вместо да се проверяват твоите сигнали, против теб са формирани каузи " - обясни ръководителят на БОЕЦ. " Това е класическата скица " Осемте джуджета " - и на двете страни се дава обещание подпомагане, а се източва компанията и против вносителите на сигналите се образуват следствия. Тук новият миг са поисканите 20 хиляди лв. от името на Гешев ", заключи той.

Според Георгиев от " Жоси " юристът Атанасов е трансферирал единствено 2% на бащата на Гешев вместо обещаните 20%. Тогава нещата се обърнали против него, макар че възнамерявал да трансферира и останалите дялове на приятеля си Стоимен Гешев. Така почнали заканите.

 БОЕЦ внесе сигнали против Бойко Борисов и Халил Летифов

Неосъществената среща с Гешев

В часа, в който даваше спонтанната конференция, Георгиев трябваше да се срещне с основния прокурор в кабинета му по отношение на подаваните сигнали и с цел да му изиска оставката. Срещата обаче била анулирана през вчерашния ден от прокурора. Преди това през седмицата се случили още знакови събития:

Първо, Гешев поканил Георгиев на среща и заречен бистрота . Малко по-късно пристигнало позвъняване от управлението на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), че по сигнал на БОЕЦ против Гешев до касационната прокуратура, импортиран същия ден, е почнала светкавична инспекция от Софийската градска прокуратура, която я разпределила на КПКОНПИ. Прокурорът по нея е същият, който постановил отвод да проверява Пеевски по сигнал на БОЕЦ по отношение на корупция, глобена по закона " Магнитски ". От КПКОНПИ първо го уведомили, че имат доста къси периоди, само че по-късно се оказало, че срокът е продължен с два месеца и спешността е отпаднала, описа Георгиев.

След това сдружението получило отговор от Инспектората на Висшия правосъден съвет, че няма задоволително и съответни данни за нарушаване от основния прокурор по сигнала, импортиран по-рано от БОЕЦ. Този сигнал бил основан на изказването на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов по какъв начин на огледа на мястото на гърмежа на пътя край Ярема е участвал израелски специалист по устно разпореждане на Гешев.
Последвало позвъняване от служител на реда от Първо РПУ, който уведомил Георгиев, че е търсен, с цел да му бъде повдигнато обвиняване, само че не дал информация защо става дума. По време на конференцията Георгиев упълномощи юрист Методи Лалов да го съставлява по това дело и да откри какво е това следващо обвиняване. Два часа по-късно е получил позвъняване, че Гешев се отхвърля от срещата с БОЕЦ, само че отказали да му кажат аргументите. Според Георгиев това още веднъж потвърждава, че на основния прокурор някой му " натиска копчето ".
Георгиев сподели папки със сигналите, които сдружението е внесло през последните години в прокуратурата, само че са били сложени " на трупчета ".

 Георгиев сподели папки със сигналите, които сдружението е внесло през последните години в прокуратурата, само че са били сложени
© Стопкадър

Георгиев сподели папки със сигналите, които сдружението е внесло през последните години в прокуратурата, само че са били сложени " на трупчета ".

БОЕЦ твърди, че разполага с голяма база данни - освен записи, телефонни диалози, видеозаписи и документи, посредством които се управляват политици, магистрати, общественици, в това число медии и публицисти ", добави той.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР