Гражданското сдружение БОЕЦ сезира прокуратурата по повод информация на разследващия

...
Гражданското сдружение БОЕЦ сезира прокуратурата по повод информация на разследващия
Коментари Харесай

БОЕЦ предаде Асен Василев и Даниел Лорер на прокуратурата заради съмнителни имотни сделки

Гражданското съдружие БОЕЦ сезира прокуратурата във връзка информация на проверяващия уебсайт Bird.bg за съмнителни имотни покупко-продажби, свързвани с водещи политици от " Продължаваме промяната ".

По закон прокуратурата е длъжна най-малкото да ревизира обществено изнесените данни преди да реши дали да образува досъдебно произвеждане.

 

" Прави усещане и новаторският метод на политиците от Промяната, спрямо техните съдружни сътрудници от ГЕРБ. Докато при ГЕРБ имахме добре отработена скица за пазаруване на евтини парцели на данъчна оценка, с цел да не се демонстрират недекларирани приходи, при Промяната имаме продажби на парцели на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги ", разяснява Bird.bg.

 

Според БОЕЦ против Василев и Лорер има данни, които основават подозрение за “корупция, имотни, данъчни и финансови закононарушения “.

Гражданската организация изисква от прокуратурата да " извърши неотложно задълбочена и всеобхватна инспекция в границите на наказателно произвеждане на показаните данни ".

 

“Да се проверяват и данните за схемата за съзнателно отбягване на заплащане на отговорности и банкрут на компанията „ СТВ Консълтинг “ посредством предварителна продажба на активите на тази компания на компанията на Арнаудова „ Интелигенти Трафик Системи “ АД “, се споделя в цитирания от БОЕЦ сигнал.

 

За какво става дума

Дружество, принадлежало в предишното на съпредседателя на " Продължаваме промяната " и сегашен финансов министър Асен Василев, е с блокирани сметки поради иск на американски жител за 5 млн. лева Три месеца преди този момент то продава парцелите си за над 3 млн. лева и по този начин американецът остава ощетен. Това сочи разследаване на уеб страницата " BIRD.bg ", оповестено на 10 януари.

 

Според изданието покупател е бизнесдамата Станислава Арнаудова, чието друго сдружение от 2019 година посредничи сред страната и жителите при закупуването на винетки със 7% комисионна. Едновременно Aрнаудова в персонално качество придобива и апартамент на депутата от " Продължаваме промяната " Даниел Лорер, намиращ се на същия адрес. Цената, която Лорер получава, е най-малко четири пъти по-висока, в сравнение с цената на придобиване година по-рано, а това съгласно създателите на следствието основава подозрение за корупционни връзки сред двамата.

 

Два дни по-късно и откакто тематиката беше повдигната от парламентарната естрада, Василев и Лорер обявиха, че в договорката няма нищо неправилно.

 

Потърсен от " Дневник ", Даниел Лорер съобщи следното: " Както самата покупка на апартамент в постройката от моя страна, която е съответно заявена тогава, по този начин и продажбата, която беше осъществена, ще бъде съответно заявена тази година. Това, което мога да кажа е, че ние (той и брачната половинка му - бел. ред.) закупихме тогава парцела, ремонтирахме го главно, живяхме в него и го продадохме в този момент дружно с всичката покъщнина на върха на имотния пазар след инфлацията на цена, която е действителна за абсолютния център на София. На всички спекулации за какво купувачът е този, който се занимава с винетки, мога да кажа, че единственото общо, което аз имам с винетките е, че си закупувам всяка година за моята кола ".

 

Депутатът добави, че Арнаудова е била купувачът, предложил най-изгодна цена за парцела и по тази причина се е възползвал от шанса да го продаде. Обясни, че сега " Продължаваме промяната " не разполага с партийна централа, тъй като се изнесла напълно от пространствата на ул. " Чаталджа " 3.

 

Привечер с позиция във " Facebook " излезе и Василев, който назовава следствието " скалъпена история " и позволи, че името му е забъркано злонамерено (публикацията му четете в края на текста).

 

Публикацията на " Бърд " беше коментирана от парламентарната естрада откакто по време на блиц контрола ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов изиска от премиера Николай Денков да разяснява информацията, обвинявайки Василев в владеене на офшорна компания. Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за престъпление и посъветва Йорданов да се обърне с въпроси към Василев.

 

Какво гласи следствието

 

Според информацията на " Бърд " на 29 декември 2023 година Марио Иванов Сотиров, шеф и сегашен притежател на " СТВ Консълтинг " ЕООД подава в Търговския указател молба до съда за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност. Като причина се показва, че на 17.11.2023 година американският жител Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 млн. лева (5 013 317.86), издадена на негово име, и е наложил запор на сметките.

 

Според обявата претенциите на Бретшнайдер към други активи на компанията обаче са обезвредени два месеца по-рано, защото на 7 септември 2023 година " СТВ Консълтинг " е продала дворното място и пет парцела в постройка на ул. " Чаталджа " 3 в София, за близо 3 млн. лева Три месеца по-късно банкрутира, а парите от заплащането съгласно " Бърд " " се изпаряват " вместо да бъдат употребявани за погасяване на отговорностите към Бретшнайдер.


На въпросния адрес се обитаваше партийната централа на " Продължаваме промяната ", а от обществената информация в комерсиалния указател се вижда, че " СТВ Консълтинг " е благосъстоятелност на Асен Василев до 13.05.2021 година Ден по-рано той е назначен за длъжностен министър на финансите в първия кабинет на Стефан Янев.

 

Американецът съумява да блокира единствено 561 790 лева, написа " Бърд ".

Изданието дефинира Марио Сотиров като " дълготраен доближен " на Асен Василев и шеф на " СТВ Холдингс " ЕООД и " СТВ България " ЕООД - и двете благосъстоятелност на офшорната компания " Акселберт " (Akselbert Ltd), записана на Британските Вирджински острови. То се базира на своя предходна обява, съгласно която компанията е благосъстоятелност на министъра на финансите.

 

Купувач на парцелите на " Чаталджа 3 " е сдружението " СИ Трейдинг 2016 ", благосъстоятелност на Станислава Арнаудова. Тя е мажоритарен притежател и във компанията " Интелигентни Трафик Системи " АД. През 2019 година изданието " Капитал " написа, че още до момента в който на власт в организация " Пътна инфраструктура " е към този момент някогашният й началник Светослав Глосов, организацията подписва забавен контракт, с който по неразбираема процедура избира един-единствен пропагандатор на винетки на системата BGToll, а точно " Интелигентни трафик системи ".

 

Компанията се трансформира в частен монополист на пазара, прибирайки комисиона от 7% от всяка продадена винетка, а това съгласно изданието ощетява страната с 17 до 23 млн. лв. годишно.

Арнаудова в персонално качество е купувачът и на жилището на Лорер, намиращ се в същата постройка, съгласно следствието на " Бърд ". Двете покупко-продажби стават в един ден.


Имотът на Лорер е платен от " СТВ Консълтинг " за 351 950 лева през април 2022 година На 07.09.2023 година Лорер продава парцела за 1 858 038.50 лева Той е заявен на последните два реда в таблицата с парцели във финалната му декларация като министър, написа " Бърд " като разгласява документите.

Изданието заключава, че се следят " продажби на парцели на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги ".

 

Въпрос на морал или не

 

Темата за имотните покупко-продажби стана мотив за политически нападки и в пленарната зала. По време на постоянния блиц надзор, в който депутатите задават въпроси на премиера и вицепремиера, Тошко Йорданов от " ИТН " цитира елементи от следствието и уточни, че също познава пространствата на " Чаталджа " 3, защото и той е ходил е там, когато двете обединения бяха в коалиция. Според него Асен Василев има офшорна компания и по тази причина се обърна към премиера Николай Денков с апел " да ревизира вицето си и това морално ли е? ".

 

Премиерът отговори, че не знае дали има сигнал за престъпление и посъветва Йорданов да се обърне към съответните органи.
" Дали е морално, аз мога да осъждам единствено, когато бъдат предоставени съответните въпроси и отговори от финансовия министър. С подхвърлени реплики не може да се разисква дали нещо е законосъобразно или морално ", съобщи Денков.

 

Йорданов обаче не се отхвърли и назова Денков " хлъзгав ", тъй като не дава отговор съответно на въпроса му.

 

В офанзивата към Денков и Василев се включи и самостоятелният народен представител Радостин Василев (бивш народен представител от " ИТН " и " Продължаваме промяната - Демократична България " ). Той заподозря министъра на финансите в целеустремен банкрут на компанията си и прикани от трибуната прокуратурата да се самосезира. Министърът-председателят предложи:

" Питайте финансовия министър, аз не съм му майка или татко. Докато няма ясни аргументи да се каже, че този човек е нарушил закона, няма какво да се разисква по него ", съобщи Денков.

 

Премиерът подсети, че точно неговото държавно управление е нараснало конкуренцията в търговията с винетки, допускайки още компании в тази активност.

 

Междувременно след разногласията по тематиката в Народното събрание " Продължаваме промяната - Демократична България " внесоха законопроект за смяна на комисионната, която получават компаниите, продаващи винетки - от 7% на 3%.

 

Привечер финансовият министър Асен Василев разказа в детайли дейностите на компанията, в която е бил съсобственик в предишното. Според неговите пояснения постройката на ул. " Чаталджа " 3 е купена от компания " СТВ Консълтинг " ЕООД през 2019 година за създаване на офис на компанията. Покупката е осъществена с банков заем в размер на 2.9 млн. лева, който включва цената на парцела (по оценка на банката) и средства за цялостна реорганизация на постройката, коментира Василев. Добавя, че реконструкцията е приключена през 2021 година като през месец май на същата година той е излязъл от сдружението.

 

По информация от сегашния притежател на компанията (която е и обществена в Имотния регистър), офис постройката е продадена на 7 септември 2023 за 3.1 млн. лева, написа Василев. Със средства от договорката е погасен остатъкът от заема за ипотеката на постройката в размер на 2.46 млн. лева, прибавя той и показва, че това може да се ревизира в Кредитния указател. Твърди, че договорката е осъществена през брокерска организация на пазарна цена и заплащането е по банков път.

 

" Не единствено, че не познавам купувача, само че и считам за неуместно и злонамерено замесването на името ми в скалъпена история за нещо, което се случва две години и половина откакто съм излязъл от компанията.
По мотив купувача, в случай че БЪРД беше същинска проверяваща медия, щеше да откри, че лицензът на въпросния покупател на постройката за ТОЛ-системата е публикуван през 2019 година, когато изобщо не съм бил в политиката ", написа Василев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР