Гражданско движение, наречено свободни хавлии, предизвика проверки по гръцките плажове.

...
Гражданско движение, наречено свободни хавлии, предизвика проверки по гръцките плажове.
Коментари Харесай

Свободни хавлии: Недоволство в Гърция срещу платените зони на плажа

Гражданско придвижване, наречено " свободни хавлии ", провокира инспекции по гръцките плажове. Жители на гръцките острови стачкуват против прекомерното разгръщане на зоните с платени чадъри и шезлонги.

Протестите започнаха от остров Парос. Над две хиляди подписа събраха локалните поданици против непозволеното завладяване на крайбрежието от предприемачи. Движението " свободни хавлии " недоволства, че доста дребна част от най-хубавите плажове е свободна за хората, които не желаят да заплащат, с цел да се насладят на слънчевите лъчи и морето. Движението бързо се популяризира и на други гръцки острови, в това число Родос и Корфу.

" Както виждате, обстановката е комплицирана. Не сме против бизнеса, само че желаеме малко почитание. Освен това няма инспекции на управляващите, които да ги спрат ", споделя жителка на о. Корфу, член на придвижването " свободни хавлии ".

Според придвижването " свободни хавлии " доста предприемачи самоволно и без позволение завладяват плажовете, като някои места са напълно окупирани от платени шезлонги, чадъри и други уреди. Свободният достъп до крайбрежието е записан в гръцката конституция като съществена обществена независимост.

- " Не желаеме просто повече свободно пространство, плажовете би трябвало да бъдат изцяло безвъзмездни. "

Петицията до общината, прокуратурата и пристанищните управляващи на остров Парос с 2200 подписа е с искане да се ползва закона. Членове на придвижването разкриват, че на острова цените на шезлонгите варират от 120 до 40 евро за по-задните редове и не се съблюдава законово откритата отдалеченост от 5 метра.

При последвалите инспекции, единствено за два дни, са открити десетки нарушавания, затворени са обекти и са отстранени противозаконни чадъри. Министърът на стопанската система и финансите Костис Хадзидакис даде обещание, че няма да се вършат отстъпки за никого. Проверките за вероятно нелегално заемане на част от морския бряг ще продължат през цялото лято. А броят на инспекторите, които ще наблюдават дали предприемачите съблюдават изискванията на своите контракти, ще бъде повишен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР