Гражданският съвет към ВСС се е събрал на извънредно заседание,

...
Гражданският съвет към ВСС се е събрал на извънредно заседание,
Коментари Харесай

Гражданският съвет поиска ВСС по-активно да се защитава в медиите

Гражданският съвет към Висш съдебен съвет се е събрал на изключително съвещание, на което е разискал Законопроекта за Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, импортиран в Народното събрание от Министерски съвет. Законопроектът планува въвеждане на механизъм за надзор над основния прокурор, както и " ескалацията на закани към магистрати " и последното събитие с инцидента до автомобила, в който е пътувал основния прокурор.

Горско стопанство към Висш съдебен съвет се е обединил към мнението, че " похищението против личността на съответния магистрат е директно посягане против върховенството на закона, с оглед изключителните пълномощия, които магистратите имат по отношение на правораздаването и контрола за правда ". В мнението си по тази част, съветът се опълчи на деянията на агресивно политическо говорене против българските магистрати, което води до накърняване на публичното доверие в правосъдната власт.

В документа се насочва и рекомендация на Висш съдебен съвет за засилване на активността му във връзка с обществената връзка и провеждане на самодейна медийна тактика.

По мотив законопроекта за надзор на основния прокурор, е обсъдено становището на асоциация " Форум ", което дефинира текстовете като противоконституционни, а самият законопроект като " неприемлив за внасяне ". Именно това мнение, дружно с извадка от протокола на днешното съвещание, ще бъдат импортирани в Комисията по правни въпроси на Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР