Граждански диалог под мотото Европа в нашия дом“ се състоя

...
Граждански диалог под мотото Европа в нашия дом“ се състоя
Коментари Харесай

ГЕРБ организира граждански диалог Европа в нашия дом“ в Смолян

Граждански разговор под мотото " Европа в нашия дом “ се състоя в Смолян. Той бе проведен от Политическа партия ГЕРБ и в него взеха присъединяване министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, заместник-председателят на Комисията по обучение в Народно събрание Галя Захариева, народните представители доктор Даниела Дариткова и доктор Красимир Събев, регионалният шеф Недялко Славов, Мария Семерджиева - шеф на Регионалното ръководство на образованието.

Д-р Даниела Дариткова подчертава на инвестицията в образованието като инвестиция в бъдещето на нацията. " ГЕРБ изведе образованието като собствен приоритет, само че не на думи, а и с действителни финансови измерения “, сподели тя. По думите й, за първи път междинната брутна заплата на учителите изпревари междинната заплата в страната, а 1,350 милиарда лв. са вложенията в областта на образованието тази година. " Защото е добре да имаме стимулирани преподаватели, с цел да осъществяваме едно потомство, което да изведе България измежду водещите европейски страни. Образованието е наша обща задача и всеки би трябвало да бъде зает с това децата да посещават учебно заведение. Аз като доктор дублирам непрестанно, че децата би трябвало да вървят на учебно заведение “, посочи тя. И добави, че в Родопите образованието е на доста високо равнище, само че би трябвало да бъдем и самокритични. 

Домакин на форума бе кметът на Смолян Николай Мелемов. По думите му, Министерството на образованието в действителност работи за бъдещето на българските деца, само че без просветителната общественост не биха могли да се осъществят политиките, инициирани от него. Той посочи своята горделивост от това, че Смолян предходната година завоюва премията на " Дарик радио “ - " Град на знанието “.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев поздрави актуалното държавно управление, което дефинира образованието като приоритет. " Не просто декларативно, а се вижда, че то прави всичко за него. За този приоритет то ще откри и финансиране, и стратегии, и реализация “.

Областният шеф акцентира, че ГЕРБ като част от ЕНП страни от влизането в остри и крайни протиповопоставяния, а разговорът с нейните представители постоянно е открит и почтен – лице в лице. " За мен е значимо, че в Смолян се организира този разговор, тъй като Смолян може да бъде посочен като добър и сполучлив модел в образованието освен с положителните резултати, за които неоспорим е вашият принос, само че и за това, че тук образованието, с помощта на всички родопчани, е превърнато във висша полезност “, обърна се той към гилдията. 

Министър Вълчев заяви, че в над 80 общини, които е посетил до момента, съществена тематика е задържането и обгръщането на деца в учебно заведение, само че Смолян е изключение. " Има проблеми, които дружно можем да решим, само че има проблеми, които и дружно не можем да решим – това е демографският проблем. Но това, което можем да създадем, е да осигурим основни компетентности. Имаме районни разлики, само че зависи какви професионални паралелки ще предложите, тъй като това е от голяма важност за младежите да останат в района си. Децата, които изучат професионално образование, повече остават в системата и в пазара на труда. Длъжни сме и да модернизираме системата на образованието. Една част от миграцията освен икономическа, тя е и културна. Ние би трябвало да създадем по този начин, че да редуцираме до най-много броя на изключените деца “, добави министърът.  

От всички изказали се на форума шефове и преподаватели той получи благодарности. Красимир Вълчев бе избран като " най-хубавият “ учебен министър, а разговорът в Смолян мина в делова и другарска атмосфера.

" Безкрайно се вълнувам, че на такива срещи виждам проекцията на всичко, което ние вършим като нормативна база “, заключи зам.-председателят на комисията по образованието в Народното събрание Галя Захариева. Тя уточни, че всички учители харесват министър Вълчев, тъй като той е човек, отворен към системата и взема решение проблеми.

" Министърът обича да споделя, че образованието можем да го сменяем с думата " дружно “. Тое е нещо, което води всички нас – учители, политици, лекари. Ако работим дружно, нещата ще се случват. Да, постоянно ще има провокации. Да, постоянно ще има някакъв документ, който ще ви тежи в работата, само че по тази причина са тези срещи, с цел да си кажем къде има проблеми и да търсим решенията. Хубаво е, че освен министърът, а и заместниците му са непрестанно измежду хората. Постоянно получаваме сигнали и като се съберем, можем да създадем разбор дали казусът е локален, районен или народен. Основната ни активност е законодателна, само че по-важното са срещите с вас, тъй като по този начин ние получаваме концепциите за законодателни промени “, уточни още зам.-председателят на просветителната комисия Галя Захариева. " Не знам на какво се дължи, само че тази страст, която се усеща тук, е несравнима. Наскоро видях една мисъл, че учителят преподава от сърце, не от учебник. Ето, тук виждам доста учители от сърце “, разяснява Захариева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР