Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е

...
Гражданската конфискация е начинът да се възстанови справедливостта, която е
Коментари Харесай

От справедливостта е крещящо нарушена до не трябва да се бърза

Гражданската конфискация е методът да се възвърне справедливостта, която е крещящо нарушена с това тълкувателно решение. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров на съвещание на парламентарната правна комисия в полемиката по гласуването на първо четене на измененията в антикорупционния закон след тълкувателното решение на Върховен касационен съд.

Комисията по правни въпроси одобри първо четене промени в Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

" Тълкуването, което се предлага от Върховен касационен съд, е макар закона и при ясна воля на законодателя ", уточни той. " Дори не мога да кажа, че това пояснение добавя закона, то го променя и трансформира ", разгласи Сотир Цацаров. " С моите почетения към съда - той не основава закони, а има право да ги ползва ", съобщи основният прокурор.

" Гражданската конфискация не е обвързана с развиването на наказателния развой ", изясни той. " Всички причини на Прокуратурата са за антикорупционния закон ", сподели още основният прокурор.

" За " измененията в закона гласоподаваха 12 депутати, 6 се въздържаха. Предлага се при прекъснато наказателно дело да няма законова спънка за лишаване на нелегално добито имущество в интерес на страната. Измененията са импортирани от ПГ на ГЕРБ на 10 декември. Предложението на ГЕРБ идва след решението на Върховния касационен съд, съгласно което прекратяването на наказателно дело е безспорна спънка за внасяне на иск за конфискация. Предвижда се и да отпаднат всички периоди за конфискация.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов съобщи, че спешността значително беше подбудена от опита с тълкувателно решение да се преуреди още веднъж закона, при което нямаше по какъв начин законодателят да не потърси съответна реакция. " Досега законодателят неведнъж е давал добър образец в устрема си да преценява тълкувателната активност на висшите касационни съдии ", съобщи той. " Не чаках подобен резултат от това тълкувателно решение ", разяснява Кирилов.

На съвещание на правната комисия депутатите се пробват да минимизират вредите за милиарди, които нанесе тълкувателното решение на Върховния касационен съд под управлението на Лозан Панов. Самият той не се отзова на поканата на шефа на комисията Данаил Кирилов. " Г-н Панов можеше и да прояви ценене на Конституцията ", вметна Кирилов по отношение на неглижирането на Народното събрание от страна на шефа на Върховен касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР