Гражданска инициатива ще търси средства за изографисване на красивата църква

...
Гражданска инициатива ще търси средства за изографисване на красивата църква
Коментари Харесай

Събират дарения за изографисване на храм Св. Пимен Зографски“ в Крайморие“

Гражданска самодейност ще търси средства за изографисване на красивата черква " Св. Пимен Зографски " в  кв. " Крайморие ". Официален старт на дарителската акция ще бъде даден на 3 ноември - денят, в който се уважава паметта на българския светец Пимен. Той е живял през 17 век и е посветил живота си на зографското дело, като обновил към 300 църкви и 15 манастири.

В поддръжка на богоугодното дело Регионален исторически музей ще даде за поклонение в деня на храмовия празник светиня на светия деятел и евангелист Йоан Богослов. Тя съставлява ампула-реликварий и е един от най-ценните експонати от фонда на музея. Реликвата е открита през 2014 година от екип с началник Милен Николов при археологически разкопки на раннохристиянска базилика на полуостров Форос, в землището на кв. " Крайморие ".

Председател на Инициативния комитет е проф. доктор Севдалина Турманова - зам.-областен шеф на Област Бургас. Кампанията има за цел да набере нужните средства за зографисването на 250 кв. м. от вътрешността на църквата. Според зографите, за това са нужни към 90 хиляди лв..

На 3 ноември ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение дружно с парченце от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим. Празничната работа ще стартира в 8:00 часа, а литургията в 9:00 часа, водена от Агатополски свещеник Йеротей и духовник Стелиян Кунев. Поклонението ще продължи до 16:00 часа.

Всички постъпили дарения в деня на храмовия празник ще бъдат предоставени за акцията.

Дарителската сметка за зографисване на храм " Св. Пимен Зографски " е:

IBAN: BG91BUIN95611100616355

BIC: BUINBGSF

Алианц банк България, клон Бургас

Основание: изографисване.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР