Гражданите все по-малко ще имат досег с чиновниците и с

...
Гражданите все по-малко ще имат досег с чиновниците и с
Коментари Харесай

Желязков: 2018 г. ще е ключова за е-управлението


Гражданите все по-малко ще имат допир с служителите и с хартиени документи, съобщи ръководителят на ДАЕУ Росен Желязков.

От 2007 година датират централизираните опити в посока към е-управление, само че от този момент хората се умориха да слушат за промени, развиване и смяна. Едва през актуалната 2017 година за първи път бяха обрисувани доста ясно параметрите на смяната на цялостния метод и на модела на административно обслужване. Това разяснява ръководителят на Държавната организация "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков пред БНР. Той напомни, че до момента електронното ръководство се е свеждало до самоцелно електронизиране на съответни административни услуги и до цифровизация на аналогови процеси.

За първи път фокусът на напъните е ориентиран към жителите и към бизнеса и методът залага на съответни ограничения за облекчение на административното контролиране, акцентира Росен Желязков. По думите му, облекчаването на тежестта за жителите е приоритет, който обаче е обвързван с огромни законодателни промени и това ще бъде нескончаем развой. В момента съществуват над 2500 административни режими - разрешителни, лицензи, удостоверения и така нататък В резултат от тях се появяват редица други, които постоянно нямат нормативна опора, уточни Желязков, като даде за образец Закона за радиото и малкия екран. Закон за радиото и телевизията изисква от претендентите за лицензия за радио или телевизионна активност да подават документално заявление до Съвета за електронни медии, като ползват към него уверение за комерсиална регистрация. Законът за Търговския указател обаче не разрешава това условие. Такава инспекция може да се извърши по електронен път без нужда от какъвто и да било документ, уточни Росен Желязков.

"Затова първо би трябвало да подредим нещата със съответните законодателни промени, всички процедури и процесите в администрацията да бъдат усъвършенствани. След това би трябвало да се направя общите съставни елементи на електронното ръководство, които са наложителни за потребление и едвам тогава да се премине към електронизацията на услугите. Този метод към този момент се ползва и през 2018 година главният акцент ще падне върху обмена на данни сред регистрите на обособените администрации, електронния документооборот сред тях, редом с процесите на смяна на законодателството", съобщи ръководителят на ДАЕУ.

До края на годината администрациите имат ангажимент да се причислят към междурегистровия продан на данни, минимум във връзка с към този момент оповестените 12 удостоверителни услуги, които би трябвало да отпаднат на книжен притежател, подсети Росен Желязков. Прегледът на административните режими и услуги също по този начин откри, че огромна част от данните, налични в администрациите, към момента са на хартия, а регистрите са непълни. До края на годината са предоставени дейности в посока на цифровизация на хартиените масиви и за попълване на празнотите в регистрите.

Голяма част от осъществените от 2007 година насам планове, свързани с е-управлението, са правени с грантови средства и дават отговор на моментни и ефимерни знаци без да имат резултат върху цялата система. "Затова е належащо средства за е-управление да се отпускат единствено когато администрациите могат да потвърдят, че имат за цел постигането на съответен резултат. Когато са налице напъните, има целеустременост и изясненост на резултата, тогава ще има и запас. Резултатите би трябвало да бъдат видими", безапелационен беше Желязков. Затова за първи път през 2017 година администрациите бяха длъжни в границите на бюджетната процедура да показват плануваните от тях разноски за осведомителни и информационни активи (ИКТ) през идната бюджетна година.

"За 2018 година ще знаем какви са желанията на администрациите, с цел да има целеустремено влияние по посока не на самоцелно придобиване на ИКТ-активи, а на такива, които имат отношение към електронното управление; към подобряването на административното обслужване на жителите, а не за писалищен потребности на самите администрации", сподели ръководителят на ДАЕУ. Анализът все още демонстрира, че огромна част от средствата за ИКТ са за придобиване на хардуер и програмен продукт, който не обслужва процесите по даване на административни услуги като цяло, а обслужва потребностите от по-добро офис съоръжение.

Председателят на ДАЕУ напомни, че досега под е-управление се е разбирало придобиване на хардуер и на избрани активи, които обаче не са свързани с е-управлението. "Електронното ръководство не е просто технология - сървъри, системи, мрежи, оперативна съгласуемост, а е точно ръководство и процеси в администрацията. Първо би трябвало да подобрим ръководството и по-късно да го създадем електронно. Затова ресурсите би трябвало да са целенасочени, а ДАЕУ работи не толкоз за крайния консуматор, колкото работи за самите администрации", разясни Росен Желязков.

Очакваме партньорство с народните представители за нужните промени в законодателството във връзка с облекчаването на регулаторната и административната тежест. Въпросът е промените да са синхронизирани, с цел да не се постанова един закон да се преглежда няколко пъти, добави Желязков.

2018 година ще е основна във връзка с съставените елементи на е-управлението, регистрите и повишението на цифровите умения, най-много в администрациите, които стоят най-близо до жителите. "Процесът към този момент почнал и отсега нататък жителите все по-малко и по-малко ще имат допир с служителите. В тази посока работим", съобщи още ръководителят на Държавната организация "Електронно управление". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР