Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за

...
Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за
Коментари Харесай

”Грийнпийс”: Действията в ТЕЦ-Перник са само показни, няма дългосрочна политика

Гражданите би трябвало да упражняват опцията си да са глоба за институциите, с цел да може да забележим развиване на по-дългосрочни политики, които не слагат хората пред подобен неосъществим избор – да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление.
Това разяснява Меглена Антонова от „ Грийнпийс България “, откакто бяха спрени два от генераторите на ТЕЦ–Перник поради непозволено горене на боклуци. Градът остана без топла вода, а от локалната топлоцентрала заплашиха, че през зимата може да останат и без парно.

„ Гражданите би трябвало да упорстват за дълготрайна визия. Такива внезапни и безперспективни решения са единствено показни. Те не вършат нищо, с изключение на да симулират, че институциите по принцип могат да правят тези неща, само че когато погледите не са ориентирани към тях – те не го вършат “, добави мнението си тя в изявление за БНР.

„ Действията демонстрират, че няма проект за по-дългосрочна политика за това какво вършим с този тип произвеждане в България. Това е освен в тази ситуация с Топлофикация – Перник, а с доста други централи. В момента се случват инспекции и в други централи. Ние сме засичали нарушавания и считаме, че следва прокуратурата също да ги удостовери. Задаваме си въпроса – там също ли ще бъдат затворени производства без да е изработен някакъв проект “, разяснява Антонова.

Според нея това не би трябвало да се случва ненадейно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за другите възможности. Изгарянето на боклуци носи на централите повече облага, а също така по този начин се понижават разноските им за въглеродни излъчвания, които те би трябвало да заплащат, когато изгарят изкопаеми горива като въглища, изясни Антонова.

По думите ѝ някои топлофикации постоянно нарушават комплексните си разрешителни и им се постановат санкции, само че това не им пречи нарушаванията да бъдат повтаряни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР