Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно

...
Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C безплатно
Коментари Харесай

Девет здравни зеведения в София ще изследват за хепатит С -

Гражданите ще могат да се изследват за хепатит C гратис и анонимно в девет столични общински лечебни заведения. За задачата са обезпечени 5500 теста. Това стана известно от думите на ръководителя на Столичният общински съвет (СОС) Георги Георгиев през днешния ден.

Той взе участие на конференция във връзка началото на акцията „ София – град без Хепатит С “ на " АбВи България " и Столичната община, съобщи Българска телеграфна агенция.

Целта е предварителна защита от болестта измежду медицинския личен състав и пациентите на общинските здравни заведения, означи Георгиев.

Гражданите ще могат да се тестват гратис в Първа Многопрофилна болница за интензивно лекуване (МБАЛ) – София „ Св. Йоан Кръстител “, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „ София “, Първа акушеро-гинекологична болница „ Света София “, Втора профилирана акушеро-гинекологична болница за интензивно лекуване " Шейново ", 22 Диагностичен съвещателен център (ДКЦ), 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 17 ДКЦ.

Д-р Антон Койчев, ръководител на Комисията по опазване на здравето в Столичната община изясни, че проучването става посредством взимане на капилярна кръв.

Всички жители, които бъдат анонимно изследвани и се окажат позитивни, с тяхно единодушие, ще бъдат ориентирани за лекуване към специфичните центрове. За София-град те са осем, а за страната - 15, разяснява проф. Красимир Антонов, ръководител на Българското сдружение по гастроентерология и основен координатор на Експертния съвет по гастроентерология към министъра на опазването на здравето. По думите му заболеваемостта от хепатит С в България варира сред 0,9 % до 1,5 %.

Резултатите от тестването излизат в границите на един ден в направените лечебни заведения, които са част от акцията за гратис, анонимно тестване, припомнят от Столичната община.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР