Гражданите ще могат да искат от ДАНС информация какви техни

...
Гражданите ще могат да искат от ДАНС информация какви техни
Коментари Харесай

Искаме от ДАНС да знаем за лични наши данни - може да могат да ни откажат законово

Гражданите ще могат да желаят от ДАНС информация какви техни персонални данни са налични там и защо се употребяват. Става дума за така наречен резервационни данни, които от предишния декември се събират в особено основаното национално звено, което следи пътническия трафик по въздуха. То беше основано, с цел да проучва всички опасности в самолетните полети за попречване, откриване и наказателно гонене на терористични и тежки закононарушения, оповестява в. Сега.

Реално сега там се събира голям масив с информация за това кой, по кое време, къде и с кого е летял. Заявленията за инспекция ще се подават до националното звено - тази корекция в Закона за ДАНС се прави с преходните и заключителните разпореждания на Закона за отбрана на персоналните данни. Става дума за поправките, които бяха импортирани от държавното управление в Народното събрание поради влезлия в действие през май общоевропейски правилник за отбрана на персоналните данни.
Прозрачността, планувана за ДАНС, обаче може да се окаже привидна. В закона ще бъде оставена опция на националното бюро да не дава отговор на заявките на хората. Записано е, че отговори ще се получават единствено когато настояванията са основателни " не несъразмерни ". За прекалено щяло да се счита заявление, което се подава наново или надвишава обсега на обработваните в резервационното бюро персонални данни.
Освен това отвод може и да има с мотив за отбрана на националната сигурност и публичния ред или засягане на правата на трети лица. Тоест постоянно ДАНС ще може да откаже информация. Потърпевшите ще могат да се оплачат в Комисията за отбрана на персоналните данни или да апелират в съда.
Всеки може да ревизира кои негови персонални данни попадат в обществените регистри и по какъв начин те се употребяват от администрациите. Услугата " Предоставяне на лична информация на физическо лице за достъп от трети лица до негов данни, налични в регистри ", e налична за консуматори в Системата за несъмнено електронно връчване, поддържана от Държавната организация " Електронно ръководство ". Регистрация може да бъде направена с електронен автограф или личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР