Гражданите на Юсуфели в провинция Артвин, източното Черноморие на Турция

...
Гражданите на Юсуфели в провинция Артвин, източното Черноморие на Турция
Коментари Харесай

Град в Турция се мести за седми път в своята история

Гражданите на Юсуфели в провинция Артвин, източното Черноморие на Турция се готвят за пренасяне на града. Градът с близо 20 000 поданици се реалокира за седми път в своята 152-годишна история. Този път поради голям язовир и водноелектрическа централа, които бяха построени на река Корух в Артвин.

Язовир " Юсуфели " ще бъде най-високият язовир в Турция с височина от 275 метра. Язовирът ще бъде третият по височина в категорията " вид язовир с тънка арка с двойна кривина " в света.

По принцип дъговите язовири се класифицират въз основа на съотношението на дебелината на основата към височината на структурата, а арковите - по отношение на тяхната градивна височина - ниски са до 30 фута (9.1 метра); приблизително високи са от 100-300 фута (30-91 м); а високи над 300 фута.

За да не останат хората без домове държавното управление построи нов град, цялостен с жилищни здания, ситуирани в регион югозападно от настоящето местонахождение на селището. В новия регион са издигнати четири учебни заведения и три джамии, а също и публични здания като кметството, правосъдна палата, полицейски и жандармерийски сектори, написа money.bg. След като записаните гробове и овощни дръвчета бяха пренесени в новоселищната територия, в нея беше преместена и плодородна земеделска почва.

Много от локалните поданици обаче избират сегашните си домове - градините, на които отглеждат зеленчуци и плодове и балконите и покривите, на които обичайно се хранят.

Кметът на Юсуфели Еюп Айтекин сподели за всекидневника Hürriyet, че регионалният център и четири прилежащи села ще бъдат изцяло потопени във водите на язовира, до момента в който 16 други села ще бъдат отчасти наранени, откакто планът за язовира бъде приключен.

По-рано през годините селището, което се намира в дълбока котловина до границите на страната с Армения и Грузия е било премествано главно поради войни и естествени бедствия.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР