Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те

...
Гражданите на София са вече четири седмици на улиците. Те
Коментари Харесай

„Ди Цайт“: Новите блокади в София увеличават натиска върху правителството

Гражданите на София са към този момент четири седмици на улиците. Те приканват държавното управление да подаде оставка. Броят на блокираните кръстовища пораства, се споделя в разбор на немското издание „ Ди Цайт ", представен от БГНЕС.

В България стачкуващите ускориха натиска си върху държавното управление с нови митинги и по-големи блокади. Те замеряха с яйца и домати постройката на Министерски съвет в София в петък вечерта. След шествие те още веднъж блокираха три значими кръстовища в столицата, с цел да принудят държавното управление и основния прокурор да подадат оставки, а също по този начин да се проведат предварителни избори.

Освен палатковите лагери, кръстовищата бяха затворени благодарение на пейки и кофи за отпадък. По-рано в петък сутринта полицията беше разчистила блокадите на кръстовищата и премахнала палатките след тъжби на жители.

Протестиращите приканват за оставка на съдружното държавно управление на министър-председателя Бойко Борисов, в което вземат участие и националистите. То е на власт в страната от 2017 година Протестите не престават към този момент четири седмици. Гражданите упрекват властта в корупция, мафиотско държание и взаимозависимост от олигарси.

Нови антиправителствени митинги се състояха и във Варна и Пловдив. Там също бяха разчистени блокадите в петък сутринта. Държавният глава Румен Радев, който поддържа антиправителствените митинги, осъди намесата на полицията. Репресиите не можаха да възстановят доверието в държавното управление, написа той във Facebook.

Правителството в София отхвърля да подаде оставка " под натиска на улични митинги ". Следващите постоянни парламентарни избори предстоят през март 2021 година, приключва публикацията си „ Ди Цайт ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР