Гражданите на Полша ще могат да пътуват до САЩ без

...
Гражданите на Полша ще могат да пътуват до САЩ без
Коментари Харесай

Полша проби твърдата визова програма на САЩ

Гражданите на Полша ще могат да пътуват до Съединени американски щати без виза от началото на идната седмица, разгласи през днешния ден полският президент Анджей Дуда, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Той добави, че формалното известие ще бъде направено по-късно през днешния ден във Вашингтон. По думите му това е " значима и добра вест " за 37-те милиона поляци и 10-те милиона поляци в Съединени американски щати.

Застанал до американския дипломат във Варшава Жоржет Мосбахер, Дуда благодари на президента Доналд Тръмп за решението му да включи Полша в листата на страните от федералната стратегия за безвизов режим.

От 11 ноември, когато е Денят на независимостта - националният празник на Полша, - поляците ще могат да обитават до 90 дни на територията на Съединени американски щати за туризъм или бизнес. Това решение на Вашингтон се очакваше от дълго време в Полша, която е един от най-близките съдружници на Съединени американски щати в Европа със здрави двустранни политически, търговски и военни връзки, означи Ройтерс.

Как се стигна до тук: Тръмп съблюдава обещанието си

На 6 юли на един от централните площади на Варшава, препълнен от хора, развяващи полски и американски флагове, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че Полша е една от петте страни членки на НАТО, която харчи 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита (колкото са изискванията). Тръмп благодари на Полша за гостоприемното й отношение към американските бойци в полски бази. Присъствието на войските на Съединени американски щати е " знак на американската обвързаност " към Полша и " нейното място в мощна и демократична Европа ", сподели американският президент. Той акцентира още в речта си, че Полша е образец за другите страни, които се стремят към независимост.

Тогава Тръмп сподели, че Полша може и да е географското сърце на Европа, само че поляците са нейната душа. Президентът похвали духа на полския народ и способността му да устоя и преодолява всички опити за потискането и унищожаването му.

Още тогава, а след това на няколко пъти откри мотиви да го удостовери, Доналд Тръмп даде обещание да включи Полша в програмата за безвизово пътешестване до Съединени американски щати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР