Гражданите на Европейския съюз не подкрепят плана на ЕК да

...
Гражданите на Европейския съюз не подкрепят плана на ЕК да
Коментари Харесай

WWF: Повечето европейци и голяма част от българите не оценяват газа и ядрената енергетика за устойчиви енергийни източници

Гражданите на Европейския съюз не поддържат проекта на Европейска комисия да класифицира газовата и нуклеарната сила като устойчиви вложения. Ново изследване сподели, че едвам 29% от европейците са на мнение, че Европейски Съюз би трябвало да етикетира нуклеарната сила като екологично устойчива и да бъде включена в Таксономията на Европейски Съюз. Що се отнася до изкопаемия газ, единствено 35% от популацията на Европейски Съюз счита, че този енергиен източник би трябвало да получи „ зелен етикет “.

Изследването е извършено от компанията за пазарни изследвания Savanta ComRes по поръчка на природозащитната организация WWF. То обгръща 8125 жители от осем европейски страни, в това число България, Румъния, Германия, Франция, Италия, Испания, Полша и Нидерландия. Проучването демонстрира по категоричен метод, че огромната част от европейците не възприемат изкопаемия газ и нуклеарната сила като източници на „ зелена “ сила. Този резултат е в ослепителен контрастност със слънчевата и вятърната сила, която се употребява с поддръжката на надлежно 92% и 88% от интервюираните.

„ Видно е, че няма социална поддръжка за проекта на Европейската комисия да включи изкопаемия газ и нуклеарното гориво в Таксономията на Европейски Съюз. Това, което жителите всеобщо поддържат като „ зелени “ и устойчиви технологии, са слънчевата сила и вятъра, а не мръсните и остарели горива. Затова ние призоваваме евродепутатите да се вслушат в гласа на своите гласоподаватели и да блокират това предложение “, съобщи Себастиен Годино, старши икономист в офиса на WWF за европейски политики.

Проучването сподели също по този начин, че войната в Украйна е повлияла на мненията на жителите по отношение на енергийния преход. Според данните, 60% от интервюираните имат вяра, че в този подтекст Европейският съюз би трябвало да форсира проектите си за понижаване зависимостта от изкопаеми горива.

42% от българите поддържат газа, а едвам 31% – нуклеарната енергетика

Макар и не толкоз изрично като в западноевропейските страни, българите също считат, че изкопаемият газ и нуклеарната сила нямат място в листата с устойчивите енергийни източници. 42% от нашите сънародници поддържат газа, а едвам 31% – нуклеарната енергетика. В същото време 87% от интервюираните у нас възприемат вятърната сила като екологично чиста, до момента в който 92% дават поддръжката си за силата, идваща от Слънцето.

„ Парадоксът в България е, че нашите семейства не зависят в толкоз огромна степен непосредствено от газ за отопление спрямо други страни от Европейски Съюз. Въпреки това към момента битува прочут боязън, че този енергиен източник е незаместим “, разяснява Апостол Дянков, началник на стратегия „ Климат и сила “ във WWF България. „ Ядрената сила пък от дълго време се стартира обществено като най-надеждната сила на бъдещето. А сега виждаме тъкмо противоположното – у нас има непланирани прекъсвания на блокове на АЕЦ, до момента в който бойните дейности и рисковете от радиационни произшествия в Украйна не престават да изправят европейските страни на нокти. Това към този момент става явно за жителите и те стартират да схващат по-ясно изгодите от децентрализирания модел на възобновимите енергийни източници, който предлага благоприятни условия те сами да създават евтина сила “.

През първата седмица на юли Европейският парламент ще гласоподава по какъв начин да наподобява новата Таксономия на горивата в Европейски Съюз – или ще класифицира нуклеарната сила и изкопаемия газ като „ зелени “ технологии, или ще блокира предлагането на Европейската комисия. Ако евродепутатите не съумеят да отхвърлят новия закон за Таксономията, той ще премине непосредствено в законодателството на Европейски Съюз. Природозащитната организация WWF, наред с доста други организации, компании и институции, се притеснява, че това би могло да отклони милиарди евро от възобновимите енергийни източници в посока към замърсяващи природата изкопаеми горива и скъпа нуклеарна сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР