Гражданите на ЕС, които се разболеят от коронавирус докато са

...
Гражданите на ЕС, които се разболеят от коронавирус докато са
Коментари Харесай

Покриват ли се здравните разходи на европейци, ако се разболеят от COVID-19 в чужбина

Гражданите на Европейски Съюз, които се разболеят от ковид до момента в който са в чужбина, не могат да разчитат, че здравните им разноските ще бъдат покрити, обявиха европейски застрахователни компании, представени от EUobserver.

Тестването и лекуването при признаци, да вземем за пример за пневмония, може да костват над 32 хиляди евро в Съединени американски щати да вземем за пример. Сумата може да е още по-висока, в случай че пациентът се нуждае от интензивни грижи или по-продължителен престой в болница.

Мащабът на пандемията остави десетки хиляди европейци блокирани след затварянето на граници по света.

Но запитана от EUobserver дали компаниите за туристически застраховки могат да откажат да покрият здравните разноски като заявят, че събитията съставляват непредвидимо естествено злополучие, Европейската застрахователна федерация (Insurance Europe) не го изключи.

" Обстоятелствата са доста разнообразни сред страните от Европейски Съюз и сред фирмите на всеки народен пазар що се отнася до типовете политики, които се оферират, и тяхната дефиниция ", се показва в изказване на федерацията. " На клиентите се предлага да четат договорите си и да се свържат със застрахователите или застрахователните медиатори, в случай че имат въпроси ", се споделя още в изказване за изданието.

" В множеството страни ще зависи от написаното с дребен шрифт в реда и изискванията в договорите за здравна застраховка ", сподели представител на Beuc, неправителствена организация за правата на потребителите в Брюксел.

Insurance Europe съставлява компании и техните федерации от 37 европейски страни, в това число множеството страни членки на Европейски Съюз.

За застрахователите ще бъде все по-трудно в близкото бъдеще да пазят чиновниците и клиентите от събития, предизвести предходната седмица секторният регулатор на Европейски Съюз.

Макар Европейската комисия да предложи фонд от 37 милиарда евро, с цел да отбрани европейската стопанска система, евроинституциите не дадоха доста уточнения за здравните отговорности на хората в чужбина.

На въпрос дали жителите на Европейски Съюз могат по един или различен метод да разчитат, че разноските им ще бъдат покрити, Комисията отговори, че няма роля по въпроса. Това зависи от споразуменията със страни отвън Европейски Съюз, а те зависят от обособените страни членки, сподели представител на институцията.

Еврокомисията неотдавна пресметна, че към 80 хиляди жители на Европейски Съюз се нуждаят от помощ, с цел да се приберат в домовете си от чужбина.

Служители на Европейски Съюз в петък (20 март) обявиха, че броят се трансформира бързо. Той понижава, защото някои пасажери съумяват да се приберат, само че се усилва, тъй като други хора декларират, че са блокирани.

За жители на Европейски Съюз, които се нуждаят от лекуване по време на посещаване в друга страна членка, Европейската здравноосигурителна карта покрива съществени потребности, означи Европейска комисия. Тя обаче също има условия - " не подсигурява безвъзмездни услуги - защото здравната система на всяка страна е друга, услуги, които са безвъзмездни удома, може да не са безвъзмездни в друга страна ".

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (884)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР