Граждани ще протестират за пореден път срещу приетото на 28

...
Граждани ще протестират за пореден път срещу приетото на 28
Коментари Харесай

Протестите в защита на Национален парк Пирин продължават


Граждани ще стачкуват за следващ път против признатото на 28 декември 2017 година решение на Министерски съвет за отваряне опцията за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин. Природозащитниците напомнят, че към този момент не става въпрос за втора кабинка за Банско, а за това, че решенията на еководемството и на държавното управление като цяло дават опция за безпроблемно строителство върху териотрията на половин Пирин.

Протестът в София стартира да се събира от 18,30 ч. пред Министерски съвет, с цел да посрещне бегачите, които към този момент една седмица щафетно пробягват 440-те км от Свиленград до София за опазването на Пирин. Очаква се те да идват на площада към 19 ч. и да предадат послания за Пирин от всички градове, през които са минали. В четвъртък те тичат последния стадий от Дупница до София. Възможни са промени от +- 15 минути, оповестиха от Коалицията „ За да остане природа в България “

Природозащитниците прецизират, че с изключение на в София митингите за Пирин не престават още в 12 града - Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, а също и в 5 града отвън страната – в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон и Прага.

Исканията на митинга в четвъртък вечерта са за анулация на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година, с което бяха признати промени, отварящи за строителство народен парк Пирин, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира главната функционалност на екоминистерството – да опазва естествените благосъстояния на България, и за оповестяване на действителния притежател на концесионера " Юлен " АД и одит на концесията от интернационален инспектор и с присъединяване на гражданското общество.


Природозащитниците разясняват какво съгласно тях е значимо да знаем за решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година:

а) непосредствено нарушава директивите на Европейския съюз за стратегическата екологична оценка, за запазване на птиците и за местообитанията.

б) опонира на българското законодателство - Закона за запазване на околната среда, Закона за биологичното многообразие и Закона за предпазените територии.

в) жестоко погазва правилата за отчитане на мнението на жителите - не регистрира импортираните над 1000 писмени мнения и над 120 000 писма от жители от целия свят в отбрана на парка.

г) обслужва олигархичните ползи на концесионер, който е затулен зад офшорно сдружение в Кипър, чийто притежател е незает.

д) дава опция за изсичане на вековни гори и огромно строителство в обект, представляващ международно естествено завещание, предпазено от ЮНЕСКО.

е) даже самото Министерство на околната среда и водите няма визия какво е разрешило, тъй като административният акт е неразбираем, замайващ и разрешава друго пояснение.

Решението на Министерски съвет отслабва отбраната на Пирин, като отваря порти за сечи на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст сред 100 и 500 години. За да бъдат тези гори това, което са сега – Ноев ковчег на биологичните типове на Европа, те са еволюирали хиляди години, без да бъдат увреждани от човешка активност. Няма по какъв начин да има обезщетително залесяване, което би възстановило провалите от унищожаването на природата на Пирин.

Уникалните екосистеми на Пирин и изключително вековните гори са дом на мечки, вълци, диви кози, редки типове сови и кълвачи, както и на над 70 ендемични растения, от които над 30 се срещат единствено там и по този начин Пирин има най-голямата централизация от такива типове в България.

Протестиращите не са против зимния туризъм и ски спорта, само че желаят всяка намеса в предпазени територии, и изключително от подобен сан, да става след задълбочена обществена полемика и на основата на обстойни експертизи за обществен, стопански и екологичен отпечатък и оценки за влияние, такива каквито са предписани от ясните и недвусмислени текстове на закона, прецизират от Коалицията " За да остане природа в България ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР