Граждани се събраха в знак на протест пред болница Пирогов“.

...
Граждани се събраха в знак на протест пред болница Пирогов“.
Коментари Харесай

Майката на 15-годишната Даная протестира пред Пирогов

Граждани се събраха в символ на митинг пред болница „ Пирогов “. Исканията им са за премахване на шефа на болничното заведение Валентин Димитров и справедлива инспекция на обстоятелствата по случая " Даная “. През май 2023 година 15-годишната Даная умря в лечебното заведение. 

Директорът на „ Пирогов “ е с контракт за ръководство и надзор, а към този момент стана ясно, че болничното заведение няма нито положително ръководство, нито надзор, съобщи пред публицисти майката на Даная- Ани Стоянова. Има доста ясни доказателства за неприятното ръководство, те самите се опълчват в показанията си, разяснява още Стоянова. По думите ѝ излизат финансови отчети с финансови неуредици.

Майката на Даная изясни, че е поискала трета инспекция от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН), тъй като по думите ѝ първата е меко казано скандална. Стоянова изясни още, че в първата инспекция има два протокола, единият е от „ Пирогов “, а другият е от „ ИСУЛ “, взима се под внимание единствено първият, разяснява още тя. 

Според майката на Даная в протокола има откровени неистини, като това, че детето ѝ не е лекувано от главното си заболяване, което по думите й, изрично не е правилно. Дори в протоколите е разказан целият развой на лекуване в продължение на една година, сподели Стоянова. Няма нищо неприятно когато не се справяш да си го признаеш и да си тръгнеш, това ще избави други хора, уточни още Стоянова.

Аз съм тук в поддръжка на децата на България, които имат потребност от опазване на здравето, сподели една от протестиращите Мария Рангелова. Тя добави, че в случай че няма амбиция  да се спре корупцията, само че най-малко тя да се минимизира в детското опазване на здравето, тъй като убива нашите деца. Провокира ме безумието, с което се сблъскваме в здравната система, отношението към децата и родителите, както и неналичието на човечен метод, сподели още Рангелова.

В началото на годината от Изпълнителна организация " Медицински контрол " оповестиха, че на 8 януари 2024 година стартира втора инспекция по случая „ Даная “. Проверката е във връзка публикувани в общественото пространство подозрения в резултатите от първата инспекция, целяща да откри обстоятелствата при лекуването на детето.

Съставът на екипа проверяващи ще бъде друг от чиновниците, направили първата инспекция, а от организацията ще изпратят цялата документи, констативните протоколи и отчетите от първата инспекция на Главна дирекция “Национална полиция ”, с цел да се откри достоверността на всички документи, предоставени от лечебните заведения.

На 10 януари, от болница „ Пирогов “ оповестиха, че в обществените мрежи и в медиите от време на време се вършат внушения за пропуски в лекуването на 15-годишно момиче, лекувано в „ Пирогов “. В лечебното заведение са положени всички старания и са употребявани всички средства на актуалната медицина, с цел да се избегне леталния излаз, допълниха от „ Пирогов “.  

Миналата седмица началници на отделения и клиники в УМБАЛСМ „ Пирогов “ желаеха оставката на министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков. След общо съвещание на Медицинския съвет и Съвета за здравни грижи на болничното заведение, като представители на целия екип на болничното заведение те обявиха в писмо, че са взели решение  да снемат доверието си от здравния министър като принципал и го приканват да се отдръпна от поста.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР