Граждани се събраха пред Руската църква Свети Николай Мирликийски Чудотворец“

...
Граждани се събраха пред Руската църква Свети Николай Мирликийски Чудотворец“
Коментари Харесай

Десетки хора се събраха пред Руската църква в София, поискаха храмът да бъде отворен

Граждани се събраха пред Руската черква „ Свети Николай Мирликийски Чудотворец “ в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вярващите възпламениха свещи и оставиха цветя пред входа на храма.

Те желаеха църквата да бъде отворена. 

Това се случва на фона на разрастващия се скандал към Руската черква, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници поради подозрения и данни да шпионаж.

Движението по бул. „ Цар Освободител “ беше блокирано.

Мъж в духовнически одежди, който се показа като иподякон Атанас Стефанов и сподели, че служи в Стамболийски, насочи ултиматум към Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) до 24 часа да върнат съветските свещеници и български и съветски свещеници дружно да отворят този православен храм.  

Мъж, облечен като свещеник, който сподели, че е пътуващият поп Петър, прочете „ Отче наш “.

Пред Руската черква с изключение на доста жители, имаше и представители на политически партии, измежду които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия „ Възраждане “, Волен Сидеров от „ Атака “ и Симеон Славчев от партия МИР. 

В петък във Фейсбук страницата на Посолството на Русия в България бе обявено, че Руската черква в София приключва своята активност, а по-нататъшната ѝ орис ще бъде решена от Руската православна черква (РПЦ). Това стана, откакто България експулсира в четвъртък предстоятеля на Руската православна черква в София и двама беларуски свещеници и ги упрекна, че служат на геополитическите ползи на Москва.

Всичко това провокира вълна от мнения и замяна на обвинявания през последните дни. 

" За страдание още веднъж първо непознатите служби би трябвало да открият, че имаме следващия разузнавач в България и по-късно към този момент нашите служби направиха това, което направиха ", съобщи в събота пред NOVA съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков. Според него е пропуск на ДАНС, че чиновниците на Руската черква са експулсирани едвам в този момент, а не по-рано. 

" Лошото е, че България отново стартира да излиза като средище на съветски шпиони, което значи единствено едно. Българските служби не са задоволително самодейни по тази тематика ", съобщи още Петков. 



На въпрос дали страната ни чака ответна реакция и от Русия, съпредседателят на Политическа партия беше безапелационен: " Добра ответна реакция би била да изпратят свещеници, които не са сътрудници на непознатите служби и да се отвори Руската черква за хората, само че като място за молитва, а не място за шпионаж " и добави: " Надявам се идващите изпратени у нас да бъдат добре тествани. Надявам се да се изпратят просто свещеници, които са там, с цел да извършват своята роля като такива ". 

Бившият народен представител от левицата и член на Българска социалистическа партия Александър Симов контраатакува. „ Когато стане въпрос за дипломати, уличени в шпионаж, тях ги експулсираш, тъй като имат имунитет. Свещеника няма подобен имунитет и в случай че той е разузнавач, се допуска, че българската страна може да го задържи и да го съди да проверява пипалата на активността му ”, сподели той.



По случая имаше реакция от ДАНС. Без да цитират имена те обявиха, че е безконтролно и рисково, " когато политици и псевдоексперти " разясняват и дават оценки на детайли от работата им, без да разполагат с информация. Като единствената цел на сходни представители е да придобият краткотрайни дивиденти, показаха те.

" Още в понеделник ще предприемем нужните законодателни промени, с които страната ще усили дотацията, тъй че да се обезпечи издръжката на храма „ Св. Николай Мирликийски ”, така наречен Руска черква ". Това се показва в позиция на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, изпратена от пресцентъра на партията.

„ Като представители на светската власт ние можем единствено да предложим поддръжката си на Българската православна черква и нейните вярващи “, се показва в позицията.

Пеевски насочва апел към Софийския митрополит за възобновяване на богослуженията в храма.

" Експулсирането на шпиони е вярно. Ако някой твърди, че не е вярно, би трябвало да изясни за какво. И второ, да си постави ръка на сърцето и да каже " Аз нямам доверие на българските специфични служби ". Всякакви мнения чух през последните дни, само че не чух даже най-агресивните опозиционери в Народното събрание, а и отвън него да кажат такова нещо. Всяка една естествена страна си има система за сигурност, част от която са специфичните служби, контраразузнаване, разузнаване и други. И те за това съществуват. Ние данъкоплатците по тази причина плащаме налози - с цел да могат те да имат бюджет и да работят ", изясни пред NOVA Бойко Станкушев - публицист и шеф на " Антикорупционен фонд ".

По думите му е обикновено Русия, " като страна, която се приживява като велика мощ, да си има подобен агентурен уред и съответните служби ". " Тук огромният въпрос е не е дали има или няма, а за какво не е реформирана системата за сигурност в България и такива неща още са вероятни. Успокояващото е, че това се случва и в развити западни демокрации ", акцентира той. 



Русенският митрополит Наум прикани българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит да се разпореди храмът " Свети Николай Мирликийски " в София, прочут още като Руската черква, да бъде отворен като се възстановят и богослуженията в него. 

В мнение, оповестено в профила си в една от обществените мрежи, Наум назовава неприемливо " заключването на храма от странични лица ", откакто ДАНС подреди експулсирането на трима свещеници – един руснак и двама беларуси, които са част от подворието на Руската православна черква в София.

През последните години българските свещеници-ефимерии по неразбираеми за нас аргументи бяха поредно отстранени от този храм, което кардинално е неуместно, заради събитието че функционалностите му имат единствено и само внушителен темперамент. И надлежно, неговата материална благосъстоятелност не може да бъде считана за съветска, поради изброеното нагоре, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска благосъстоятелност, защото статутът на двете подвория е взаимен, се споделя в позицията на митрополит Наум.

От съветската дипломатическа задача у нас подчертаха, че българската страна е изгонила всички чиновници на подворието, изпратени от съветската православна черква. Поради което по-нататъшната му работа е физически невъзможна.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР