Граждани се събраха на протест пред сградата на Комисия за

...
Граждани се събраха на протест пред сградата на Комисия за
Коментари Харесай

Нинова на протест срещу поскъпването на водата: 10 млрд. лв. се крадат годишно, а няма 2.5 млн. за онкоболни

Граждани се събраха на митинг пред постройката на Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) против предстоящото повишаване на водата, което регулаторът ще одобри по-късно през днешния ден. Протестът е проведен от Българска социалистическа партия, чийто водач Корнелия Нинова се включи, заяви организация " Фокус ".

Най-голямо се чака да е нарастването на цените в Ямбол – с 20% до 2.78 лв. за куб.м, и във Враца – с 13% до 3.09 лева В София водата се възнамерява да нарастне с 9.5% до 2.36 лв. за куб.м; в Бургас – 8.7% до 2.77 лева./куб.м; в Силистра – с 6.5% и ще стигне 3.29 лева.; в Монтана – с 6.4%, или 2.89 лева./куб. м; в Русе – 6.2% до 2.78 лева./куб.м; в Перник – 5.8% до 2.29 лева.; в Смолян – с 4.5% до 2.35 лева./куб м. Увеличена ще бъде цената на питейната вода и в Шумен – с 3% до 3.32 лева./куб.м; в Пловдив – с 2.9% до 2.20 лева, във Варна – с 2.7% до 3 лв/куб.м; в Кърджали - с 2.8% до 2.43 лева./куб.м и в Сливен – 2.05% до 2.5 лева

 Нинова на митинг против повишаването на водата: 10 милиарда лева се крадат годишно, а няма 2.5 млн. за онкоболни
" Независимата КЕВР е самостоятелна единствено от народа си, подвластна е от концесионера си. Не може да се живее повече по този начин ", съобщи Нинова. По думите й нарастването на цената на водата не е целесъобразно на фона на приходите на популацията. По думите ѝ държавното управление организира политики на геноцид. " 10 милиарда лева се крадат годишно, само че няма два и половина млн. лева за онкоболни ", сподели още Нинова и добави, че днешният митинг е и по отношение на концесията на " Софийска вода ".

Лидерът на Българска социалистическа партия съобщи, че ръководещите не стопират да крадат пари и като образец уточни тол системата, за която към момента няма контракт. " Благодаря, че имате мнение и храброст да го изразите. " Предайте това на вашите съграждани, дано и те изискат смяната, която желаеме ние ", обърна се Нинова към протестиращите.

След нейното изявление събралите се се насочиха към постройката на Министерския съвет, където по думите ѝ се намира основният провинен за нарастването на цената на водата. Движението в региона е блокирано.

 Нинова на митинг против повишаването на водата: 10 милиарда лева се крадат годишно, а няма 2.5 млн. за онкоболни
" С присъщото надменност, с което през вчерашния ден потвърдиха орязания достъп до лекуване на нуждаещи се пациенти, ръководещите ще се отнесат и към митингите против повишаването на водата ", се споделя в прочетена от депутата от Българска социалистическа партия Манол Генов в декларация от името на парламентарната група на партията във връзка митинга.

" Длъжни сме да признаем на ръководещите тяхната непримиримост по този начин да работят, да постановат и отсрочват политики, че от време на време да изкарват протестиращи хора по улици и площади. Днес сме очевидци на следващия подобен обективен митинг на хората поради сервираната им предколедно вест по какъв начин водата, която употребяват в дома си, ще става " по-солена ", съобщи той.

" Правото на достъп до чиста питейна вода е прието право на Организация на обединените нации. В нашата страна към момента ръководещите си мислят, че водата е просто българска ария на Евровизия ", разяснява Манол Генов. " Имайте храброст, признайте си грешките, съберете кураж и разберете - в случай че желаете да няма нови митинги и хората да станат виновни платци на добра услуга, вземете незабавни ограничения ", се обърна той към ръководещите.

 Нинова на митинг против повишаването на водата: 10 милиарда лева се крадат годишно, а няма 2.5 млн. за онкоболни
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР