Граждани от 27-те държави от ЕС избират новите членове на

...
Граждани от 27-те държави от ЕС избират новите членове на
Коментари Харесай

Кои са първостепенните задачи на новите членове на ЕП?

Граждани от 27-те страни от Европейски Съюз избират новите членове на Европейския парламент, който по-късно ще пристъпи към назначение на собствен ръководител.

Новият законодателен орган ще включва 720 членове, с 15 повече от изборите през 2019 година

Едно от първите решения е изборът на ръководител – избор, който изисква безусловно болшинство. В последните мандати постът се разпределяше на ротационен принцип – за първите 2.5 години Народното събрание бе ръководен от представител на ЕНП, а за вторите – от представител на ПЕС.

Следващата стъпка е назначение на ръководител на Европейската комисия. По неписана сделка това е претендентът на спечелилата най-вече гласове партия.

Същото важи и за членовете на Комисията – еврокомисарите. Кандидатите ще бъдат изслушани от депутатите, които ще гласоподават дали да ги поддържат или отхвърлят.

Изготвянето на законите е една от най-важните задания на Парламента. Тя включва разискване, изменение и за край договаряне на оферти, направени от Европейската комисия взаимно с Европейския съвет.

Въпреки че нито Парламентът, нито Съветът имат право да предизвикват законодателна процедура, те могат да изискат от Комисията да го направи и да изготвят предложение.

Две от другите огромни задания на Народното събрание са приемането на бюджета на Европейски Съюз и контролът върху външната политика. Законодателите би трябвало да дадат зелена светлина за всяко разширение на блока и всички контракти за асоцииране.

Парламентът има също пълномощие да принуди Комисията да подаде оставка, като гласоподава избор на съмнение.

През 1999 г, в светлината на скандал за измами и корупция, цялата Европейска комисия беше принудена да подаде оставка.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР