Граждани, общинари и журналисти почетоха на 6 май с цветя

...
Граждани, общинари и журналисти почетоха на 6 май с цветя
Коментари Харесай

Ломчани почетоха забравен паметник на 67 герои кавалеристи

Граждани, общинари и публицисти уважиха на 6 май с цветя и свещи паметта на починалите за България офицери и бойци от Втори ломски конен полк.

Монументът, на който са изписани имената на 67 кавалеристи, паднали във войните от 1912 до 1918 година, от над 70 години е потопен в давност, а след закриването на казармата в Лом е обраснал с треви, шубраци и дървета.

От година общинската администрация води диалози с Министерството на защитата паметникът да бъде възложен на града, с цел да бъде съживен и непокътнат за поколенията загатна за подвига на воините, дали живота си за Родината.

„ МО е одобрило предлагането и до месеци войнишкият монумент ще бъде част от градската среда, хората ще могат да поставят цветя пред него или просто да отдъхват на пейките в парка край монумента! ”, съобщи зам.-кметът на Лом Гинка Иванова.

Пред Деня на храбростта и българската войска общинари и жители почистиха военния обелиск, отдадоха респект на бойците и поляха с чаша вино земята край мрамора – знак на гробовете, пръснати в разнообразни краища на България и територии оттатък сегашните ни границите.
 voinishki_pametnik_lom20180506a  voinishki_pametnik_lom20180506c  voinishki_pametnik_lom20180506b
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР