Граждани на село Горни Окол, които предпочетоха да останат анонимни,

...
Граждани на село Горни Окол, които предпочетоха да останат анонимни,
Коментари Харесай

Само във Фрог: Питейната вода в София, Перник, Банкя под заплаха от замърсяване

Граждани на село Горни Окол, които избраха да останат анонимни, се свързаха със ФрогНюз, с цел да изразят терзанията си от строителството на комплекс, което им предизвиква редица проблеми.

Проектът на компания някогашната “Маркан ” се прави оценка на 107 млн. лева и обгръща повърхност от над 3000 дка., на която ще бъдат построени голф стадиони, 5* хотел и жилищни зони. 

Жителите на селото настояват, че от общината са продали личните им земи без да се допитат до тях и без никакво публично разискване. Като обезщетение получили парцели в дере, без прелестната панорама към язовира. 

 Освен това те се оплакват, че строителите на „ Окол Лейк Парк “ са разкопали пътя към гробището и улиците по селото и площада са непроходими. 

Хората настояват, че комплексът, който се изгражда  има заплаха да им отнеме водата от резервоарa от Рилския тръбопровод, а каптажите са затворени още 2021г., тъй като са били нечисти от градежа на езерата на голф игрището и не престават да замърсяват от приливните води на езерата на голфа. 

Проектът планува отпадъчните води да не се включват в канализационната мрежа, а да се се пречистват и заустват в близки прилежащи дерета и да се влива в река Окол, което тормози жителите на село Горни Окол, защото въпросната река се влива в язовир “Искър ”. Комплексът попада в санитарно- охранителната зона на бент. „ Искър “, който е водоизточник за София, Перник, Банкя, като това крие заплаха от замърсяване на питейната вода на всички тези региони.

 

Строежът на плана е противозаконен, няма оценка за влияние на околната среда, настояват още жителите на селото.

С решение на Министерски съвет от декември предходната година са отпуснати 2 339 812 лв. с Данък добавена стойност за построяването на път към мегакомплекса „ Окол Лейк Парк “. На съвещанието е взето решение за одобрение на финансирането за създаване на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията. Идеята е парите да се вложат в създаване на детайли от общинска пътна инфраструктура: „ Пътна връзка от действителен път с. Горни Окол – с. Долни Окол, община Самоков, Софийска “. Иинфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по Закона за поощряване на вложенията план „ ОКОЛ ЛЕЙК ПАРК “ в с. Горни Окол на „ Голф Окол “ ЕАД. 

Инфраструктурата ще обслужва новата жилищна конструкция на разширението на с. Горни Окол, планувана в краен стадий с 1 000 жилищни единици – първи дом и към 5 000 души непрекъснато население, както и обществена, и комерсиална инфраструктура, обслужваща новата жилищна конструкция. Чрез създаване на инфраструктурата ще се усъвършенства транспортното обслужване, ще се сътвори връзка сред съществуващата част на с. Горни Окол и новата жилищна конструкция и ще се увеличи качеството на транспортните връзки, написа в решението на Министерски съвет.

Жители на Самоков са алармирали националния омбудсман Диана Ковачева по отношение на плана.

Омбудсманът излиза със мнение, че желае преразглеждане на решението за освобождение от осъществяване на оценка на влияние върху околната среда на капиталовите план, включващи построяването на голф игрище. Тя се е обърнала към министрите на околната среда и водите и на районното развиване, с което желае да се преразгледа решението на РИОС да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда. Ковачева е безапелационна, че: „ последствията от неналичието на годно издадена оценка на въздействието върху околната среда са надлежно съответстващи за неизпълнението на фактическия състав за издаване на позволение за градеж. “ 

Един от най- притеснителните обстоятелства е, че мнението по екологична оценка от 2017 година е написано на база непредставен капиталов план, който към този миг към момента не е бил създаден и показан, а комплексът попада в санитарно- охранителната зона на бент. „ Искър “, водоизточник за София, Перник, Банкя, настояват хора.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР