Граждани на Ереван ликуват след обявената оставка на премиера. Министър-председателят

...
Граждани на Ереван ликуват след обявената оставка на премиера. Министър-председателят
Коментари Харесай

Протестите в Армения успяха – премиерът подаде оставка


Граждани на Ереван ликуват след оповестената оставка на премиера.

Министър-председателят на Армения Серж Саркисян разгласи оставката си след 11-дневни антиправителствени митинги, заяви държавната осведомителна организация Арменпрес, представена от Франс прес.

" Напускам управителния пост. Никол Пашинян (депутат от опозицията и лидер на протестите) беше прав, а аз сгреших, " декларирал министър председателят съгласно Арменпрес.

Протестите против някогашния президент, който бе определен за министър председател, откакто ръководи през оптимално допустимите два мандата на висшия държавен пост, не престават в Ереван и други арменски градове от 13 април.

Демонстрантите упорстваха за отдръпване от властта на експрезидента, определен наскоро за министър-председател.

Арменската конституция не разрешава на президента да ръководи повече от два мандата, само че Серж Саркисян, оглавил страната през 2008 година, прокара през 2015 година оспорвана промяна, която трансферира множеството властови компетенции на премиера, оставяйки на президента най-вече протоколни функционалности.

На 17 април Саркисян, чиято Републиканска партия има болшинство в Народното събрание, наложи избирането си за министър председател и по този начин се завърна на власт.

Освен маневрите на Серж Саркисян, целящи да се задържи на власт след повече от десетилетие на президентския пост, стачкуващите подлагаха на критика 63-годишния някогашен боен поради неуспеха му в битката с бедността, до момента в който националната стопанска система остава в ръцете на олигарси.

Серж Саркисян минава за проруски политик, само че стачкуващите въобще не отправяха обвинявания в този дух - за разлика от прозападните безредици на Майдана в Украйна, довели през февруари 2014 година до свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

" Този политически развой се развива без никакъв геополитически подтекст ", уверяваше и Никол Пашинян - водачът на опозицията в Армения и лидер на антиправителствените митинги. " Не се ръководим нито от ползите на Съединени американски щати, нито от тези на Европейски Съюз, нито на Русия. Трябва да действаме единствено в полза на Армения ", сподели той.

В неделя Пашинян бе арестуван от полицията дружно с още двама парламентаристи от опозицията. Това по думите на арменската прокуратурата станало, до момента в който те „ правили дейности, рискови за обществото ".

По-рано в неделя арменската полиция съобщи, че е " извела наложително " Никол Пашинян от мястото на нова протестна проява, проведена в Ереван след провалената сутринта среща на опозиционния водач с премиера Саркисян.

Източник от апарата на арменския парламент съобщи за ТАСС, че статутът на тримата депутати остава към този момент неразбираем. Според закона парламентаристи може да бъдат арестувани или задържани единствено с утвърждение на Националното заседание.

След като разгласи неделния протест за противозаконен, полицията блокира напълно централния Площад на републиката в Ереван. Участниците в протестнните акции обаче не се разотидоха от площада, където е ситуирана постройката на арменското държавно управление. Междувременно продължи шествие на опозицията по централния бул. " Месроп Мащоц ".

Свещеници от Арменската апостолическа черква отидоха при стачкуващите и приканиха всички участници в спора да запазят успокоение. Патриархът - католикосът на всички арменци Гарегин Втори, изрази страдание във връзка конфликтите сред опозиционери и полиция и вяра за допустимо най-сорошно нормализиране на ситуацията в Ереван.

Саркисян и Пашинян - министър председателят и най-върлият му зложелател

Единият е някогашен публицист и дълготраен опозиционер, който се отличава с камуфлажното си облекло и притегля тълпи с мегафон. Другият е някогашен боен, който управлява Армения от 2008 година и неотдавна беше назначен за министър-председател със засилени пълномощия, за чиято оставка упорстваха протестиращите, написа организация Франс прес.

Само допреди няколко седмици малко на брой смятаха, че Никол Пашинян ще успее да изведе на улицата десетки хиляди арменци, да блокира пътища и да сковава стопанската система в символ на митинг против оставането на власт на Серж Саркисян.

Много арменци свързват този 42-годишен някогашен публицист с трагични събития: гибелта на 10 стачкуващи през 2008 година, при конфликти сред полицията и последователи на опозиционера, надвит от Серж Саркисян, който таман беше спечелил първия си мандат като президент.

По това време Никол Пашинян към този момент беше един от водачите на митинга и се укриваше няколко месеца, преди да се съобщи. Той получи ефикасна присъда и беше освободен от пандиза през 2011 година с помощта на прошка.

Известен с прямотата си и с неуместните си въпроси, които не се колебае да задава в Народното събрание, откакто партията, която сътвори - " Граждански контракт ", стана парламентарно показана през 2017 година, Никол Пашинян се утвърди като най-ефективния съперник на Серж Саркисян.

Пашинян без съмнение отстоява персонално позициите си. Ранен при конфликти с полицията предишния понеделник, той се появи по-късно с бинтована ръка и насинено око.

Бащата на четири деца е известен, изключително измежду младежите от поколението, израсло след разпадането на Съветския съюз и приемането на независимостта от Армения през 1991 година

Според мнозина анализатори арменската съпротива е сведена съвсем до нула и Никол Пашинян в този момент е единствената фигура. " Днес той е арменската съпротива ", споделя той.

На 63 години Серж Саркисян играе първостепенна роля в арменската политика, откогато страната получи самостоятелност. Като боен той се отличи във войната за Нагорни Карабах сред Армения и Азербайджан, лишила живота на 30 000 души при започване на 90-те години. И до през днешния ден на това се дължи значително и известността му.

Преди да стане президент, Серж Саркисян е заемал съвсем всички постове в арменското държавно управление: министър на вътрешните работи, на защитата, на националната сигурност и най-после министър-председател, преди да доближи най-високата служба през 2008 година

В интернационален проект Серж Саркисян бе непосредствен до Русия, която има военна база в Армения, без да къса връзките с Европейския съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР