Граждани и собственици на търговски обекти на ул. „Граф Игнатиев“

...
Граждани и собственици на търговски обекти на ул. „Граф Игнатиев“
Коментари Харесай

Търговци от „Графа“ завеждат колективен иск, заради дългия ремонт и претърпени щети


Граждани и притежатели на търговски обекти на ул. „ Граф Игнатиев “ в София завеждат групов иск към Столична община поради дългия ремонт на улицата и претърпените вреди.

Според юрист Ивана Мурджева груповите искове са доста по-полезни от самостоятелните такива. Тя уточни, че главното, на което е основан искът, е заслужено обезщетение.

„ За интервала, който започнахме тази акция, търговците, въпреки и сега да не са прекалено много, са задоволителни и са твърдо решени да се причислят към подобен групов иск. Такъв иск дава явен знак на оня, който е предизвикал вредата, че държанието и причиняването на групови вреди би трябвало да бъде по някакъв метод възмездено. Хубавото на тези искове е, че правосъдното решение ще се отнася до всички “, изясни адв. Мурджева в предаването „ Хоризонт до обед “.

Тя акцентира, че не оспорват нуждата от възстановяване на градската среда:

„ Оспорваме събитието, че започването на този ремонт е стартирало без общината в нито един миг да създадат някаква оценка по какъв начин нейните положителни планове ще се отразят върху съществуващия бизнес в региона. Там са дребни бизнесмени “.

Диана Дамянова, която има магазин на ул. „ Граф Игнатиев “, уточни, че наемите на улицата варират сред 1000 лева и 2000 евро. Над 70% от магазините са затворили поради ремонта, а магазините, които работят сега, са с нови наематели.

„ Не завеждаме иск против ремонта, а завеждаме иск против неприемливо дългия ремонт. Поставили сме в желае си предпочитание за обезщетение сред естествените обороти, които сме правили преди ремонта, и тези, които сме правили по време на ремонта, като изключваме 3-те месеца, в които имаме вяра, че е трябвало да бъде изработен ремонтът. Не претендираме за целия интервал от 11 месеца, колкото трае ремонтът, а за към 6 от тях - другите ги одобряваме, че са били нужни “, посочи Дамянова.

Зам.-кметът по финансите и превоза в Столична община Дончо Барбалов съобщи, че искът е за сериозна сума, която по думите му няма по какъв начин да бъде платена с еднолично решение, на който и да е в общината:

„ Ако имат рекламация към общината, имат цялостното право да се извърнат към съда. Ако желаят да съдят, тяхно право е “.

Адв. Мурджева акцентира, че притежателите на магазини не са желали да съдят общината, а да се спогодят. /economic.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР