Граждани и представители на зелени организации се събраха в събота

...
Граждани и представители на зелени организации се събраха в събота
Коментари Харесай

Протест срещу мръсния въздух в Бургас

Граждани и представители на зелени организации се събраха в събота на митинг против мръсния въздух пред постройката на община Бургас. Това е втори митинг от началото на годината, а хората упорстват виновните институции да вземат ограничения против замърсителите на въздуха в морския град. Повечето протестиращи са уверени, че главните източници на неприятни миризми са двата завода " Кроношпан " и " Лукойл ".

Протестиращите издигнаха плакати " Здравето е избор. Имаме право на него ", " Бургас има право да диша " и рисунки с пушещи комини на фабрики. Сред протестиращите бяха и майки, които се оплакаха, че мръсният въздух е причина за алергиите на децата им.

За хората е необяснимо по какъв начин след постъпили десетки сигнали в Регионалната екоинспекция, оттова не могат да открият от кое място идват задушливите миризми.

" Всички признават, че има проблем, само че никой не може да го в профил ", споделят хората.

Протестиращите упорстват и за оставката на шефа на Регионалната екоинспекция в Бургас инж. Тонка Атанасова, тъй като институцията не работи пълноценно, заяви БНР.

Поредният случай на замърсяване бе отпреди седмица, когато десетки бургазлии алармираха за неприятни миризми на открития телефон в Регионалната екоинспекция и в общината.

Заместник-кметът на община Бургас по екология Руска Бояджиева организира среща преди два дни с протестиращите, с Регионална инспекция за опазване на околната среда и с представители на главните замърсители - дървопреработващото дружество " Кроношпан " и рафинерията " Лукойл ".
От " Кроношпан " поеха ангажимент да закупят и инсталират измервателна станция за въздуха на територията на комплекс " Славейков ", която да разрешава мониторинг в действително време. Общината се ангажира с поддръжка за построяването на тази станция и даването на подобаващ терен, където тя да бъде инсталирана.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР