Граждани и политици настояват за отговори и предприемане на мерки,

...
Граждани и политици настояват за отговори и предприемане на мерки,
Коментари Харесай

Как данните от 50 милиона Facebook потребители изтекоха в политичека кампания

Граждани и политици упорстват за отговори и предприемане на ограничения, откакто стана ясно, че данните на 50 милиона консуматори на Фейсбук са събрани и употребявани без тяхно единодушие от компанията Cambridge Analytica по време на предизборната акция през 2016 година в Съединени американски щати.

Разкритията, оповестени за първи път в Observer и New York Times, идват от Крис Уайли, някогашен чиновник на Cambridge Analytica, една от компаниите, работили по предизборната акция на президента Доналд Тръмп.

Компанията, която в един миг е била обвързвана с някогашния консултант на Тръмп Стив Банън, „ е добре известна поради ролята, която изигра в предизборната акция на президента Тръмп, предоставяйки комплицирани данни за мненията на американските гласоподаватели “, написа Би Би Си.

Докато мнозина настояват, че Cambridge Analytica е имала уверено въздействие върху резултата от изборите, позволявайки акцията на Тръмп да таргетира съответни гласоподаватели в основни колебаещи се щати, разкритията за тактиките на компанията повдигат нови въпроси, свързани със съучастието от страна на Фейсбук.

Около 270 хиляди души са дали категорично единодушието си на откривател да събере данните им посредством приложение – само че информацията е включвала и данни за приятелите им – процедура, която е била допускана от Фейсбук през 2015 година Същият откривател е продал информацията на Cambridge Analytica – в нарушаване на разпоредбите на Фейсбук, показва Observer.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР