Графитът „Момичето с балона” от 2002 г. на градския художник

...
Графитът „Момичето с балона” от 2002 г. на градския художник
Коментари Харесай

Творба на Банкси е любимото произведение на британци

Графитът „ Момичето с балона” от 2002 година на градския художник Банкси беше определен за обичано произведение на изкуството във Англия, съгласно изследване на Би Би Си.

Творбата изпревари в класацията типичен творби като пейзажа „ Талига със сено” на Джон Констабъл от 1921 година, която с множеството си репродукции е считана за едно от най-популярните английски творби. „ Пеещият художник” на Джак Ветриано от 1992 година зае трето място.

Символични за историята и културата на Англия произведения, като „ Гибелта на „ Темерер” на Джоузеф Търнър и гигантската статуя „ Ангелът на севера” на Антъни Гормли, останаха надлежно на четвърто и пето място.

Картината от 1838 година е морски пейзаж за последното бойно пътешестване на военния транспортен съд „ Темерер”, а създателят Търнър, прочут като „ носителя на светлината”, е считан за лице на английската живопис. Миналата година творбата беше препоръчана и като план за банкнотата от 20 английски лири. Скулптурата на Гормли, конфигурирана в Северна Англия през 1998 година, бързо се трансформира от локална забележителност в един от най-разпознаваемите знаци на Обединеното кралство. Със своите размери от 20 м височина и криле, разпростиращи се на съвсем 60 м, творбата се възприема като покровител на страната, а в това време служи, с цел да възпира мощните североизточни ветрове от до 160 км/ч.

Над 2000 души гласоподаваха в изследването, с цел да изберат доста по-съвременната творба като обичана картина от лист с 20 творби, влезнали в класацията.

Момичето, което държи червен балон, се появява за първи път през 2002 година в региона Шордич, Лондон, на стената на магазин. Излитащият балон символизира мира, щастието, невинността и фантазиите, които не постоянно са в обсега ни. Графитът изобразява изплъзващото се и изгубеното, само че носи и вяра, че мирът и щастието могат да бъдат възвърнати.

Банкси основава своите произведения посредством „ стенсили” (б. р. „ шаблони”), с които може да възпроизведе едно и също произведение на голям брой местоположения. Така доста от творбите на художника се намират по едно и също време на разнообразни места. „ Момичето с балона” е един от най-възпроизвежданите облици, който се популяризира из целия свят във всевъзможни форми. Емблематичната картина на Банкси даже беше прожектирана върху Айфеловата кула през 2014 година във връзка 3 години от началото на спора в Сирия.

Значими художници от XX и XXI век като Хенри Мур, Дейвид Хокни и Аниш Капур не се подредиха измежду челните места. Три корици на албуми на „ Бийтълс”, „ Пинк флойд” и „ Секс пистълс” останаха в крайните позиции на класацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР