Графичният процесор Nvidia Tesla може да се ползва с успех

...
Графичният процесор Nvidia Tesla може да се ползва с успех
Коментари Харесай

Графичната карта за игри управлява термоядрен синтез


Графичният процесор Nvidia Tesla може да се употребява с триумф в ръководството на термоядрен синтез
(снимка: Nvidia)

Изследователи от Университета във Вашингтон създадоха логаритъм, който разрешава ръководство на термоядрен реактор благодарение на графична карта за игри, налична на всеобщия пазар.

Термоядреният синтез дава обещание произвеждане на огромни количества „ чиста ” сила от релативно дребни реактори. Ако в атомните електроцентрали силата от нуклеарно разделяне се преобразува в електричество, то в термоядрените съоръжения електричеството се получава от силата на нуклеарния синтез. Този развой протича в дълбините на звездите – по време на него леките ядра на атомите се комбинират в по-тежки, като в това време освобождават голямо количество сила.
още по тематиката
Човечеството от дълго време се пробва да построи задоволително мощна апаратура за дълготрайно поддържане на термоядрена реакция. Един от проблемите е динамичният темперамент на плазмата, която би трябвало да се управлява за постигане на температури, които разрешават синтез. Сега учените оферират логаритъм, който може да регистрира измененията в плазмата и да промени изискванията на синтез, тъй че да предотврати прекъсването на процеса, излиза наяве от обява в.

Експерименталният реактор на физиците от Университета във Вашингтон независимо генерира магнитни полета напълно вътре в плазмата, което го прави евентуално по-малък и по-евтин от други реактори, употребяващи външни магнитни полета. Прототипното устройство загрява плазмата до към 1 милион градуса по Целзий. Това е надалеч от 150-те милиона градуса, нужни за синтез, само че задоволително, с цел да се тестват новите технологии за задържане на плазмата.

Използвайки графична карта Nvidia Tesla, учените са съумели да уточняват потока на плазмата в реактора. Това им разрешава да схванат по-точно какво се случва при образуването на плазмата и в последна сметка да удължат „ живота ” на това положение, като го доближават до достатъчното за поддържане на синтез.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР