Градушка удари югозападните части на България. Будни граждани съобщиха за

...
Градушка удари югозападните части на България. Будни граждани съобщиха за
Коментари Харесай

Бури и градушки помляха България! Вижте силата на стихията в село Боголин и как гръм удря Пловдив

Градушка удари югозападните елементи на България. Будни жители оповестиха за гръмотевици, град и дъжд в Пловдив и села в района, оповестява Нова телевизия.

Вижте какво злополучие сполетя жителите на с. Боголин. Градушка се изсипа в югозападното село сред две общини - Сатовча и Хаджидимово. Много от земеделците изгубиха квалифицираната годишна продукция. Това се е случило единствено в дребното селце Боголин. Другите прилежащи села - Абланица и Вълкосел, не са потърпевши. Жителите на Боголин напряко са изумени от случилото се, тъй като цялата годишна продукция, която са засадили, е починала от голямата градушка ", написа Елхан Максимов.

Четете още: Извънредно в БЛИЦ! Градушка удари София! (СНИМКИ)



Четете още: Градушки, гръмотевици и мощни превалявания удариха България

Силен гръм падна в пловдивския регион Източен до Преспите преди минути, алармираха локални поданици, написа TrafficNews.bg . Един от тях даже е направил клипче, което е " хванало " звука на гръмотевицата. След като малко по-рано над Пловдив стартира да се излива пороен дъжд, в този момент гръмотевици раздират небето над тепетата.

За смут на животните, и най-много домашните кучета, гръмотевиците са толкоз постоянно - като същинска канонада от фойерверки - единствено че недотам красиви и приятни. Засега няма данни за потърпевши от гръмотевиците, а пловдивчани се надяват те, както и дъждът, да спрат. Все отново не е неприятно да вземете ограничения, с цел да се предпазите дейно по време на гръмотевична стихия
Как да стане това?
Специалистите предлагат по време на гръмотевична стихия да се изключват от контакта всички уреди за бита, да не се употребяват стационарните телефони, да не се стои до прозорците и под вратите, да не се докосвате до водопроводните акумулатори. Така ще се предпазите от непредвидени проблеми и своята техника и своето здраве. Проверете в пространствата да няма течение, което да притегли кълбовидна гръмотевица. Печки и камини е по-добре да не палите, тъй като излизащият от комина пушек има висока електропроводимост и вероятността от попадане на гръмотевица в комина нараства.
Ако се намирате на улицата, в парка или в гората, не би трябвало да се криете под високо израснали дървета – по-добре е да се отдалечите от тях на 30-40 м. Вероятността от попадане на гръмотевица върху дърво е право пропорционална на неговата височина. Особено, „ притеглят “ мълниите тополите, дъбовете, елхите и боровете. Брезите, кленовете, орехите на практика не попадат под ударите на мълниите. Опасността нараства, в случай че наоколо има дървета, ударени по-рано от гръмотевици.
Ако се намирате в града, се постарайте колкото се може да се скриете в магазин или жилищен блок, тъй като нормално те имат надеждна отбрана за разлика от спирките за градски превоз. Ако няма такава опция, можете да изчакате прекосяването на бурята застанали на колене под невисоки насаждения. За предпочитане е да изключите мобилния телефон.
Не се предлага отварянето на чадър поради множеството железни елементи! Също по този начин е рисково да се стои до стена, близо до която пораства високо дърво. По-добре е да стоите по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени. Не се предлага да се намирате на възвишения и по открити незащитени места. Особено в случай че наоколо са ситуирани железни заграждения, електропроводи, крупни железни уреди.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР